eur:
389.25
usd:
363.83
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A pokolgépnél is veszélyesebb fegyver az élelmiszer-terrorizmus

Az élelmiszer-terrorizmus félelmetesebb fegyver, mint a pokolgép - hangzott el a témában rendezett konferencián. Az országos főállatorvos szerint a bioterroristák ellen is az elrettentés a leghatásosabb módszer.

Az élelmiszer-terrorizmus valós fenyegetés, az élelmiszerlánc valamelyik pontján esetlegesen tudatosan történő szennyezésnek rövid idő alatt globális következményei lehetnek - mondta egy konferencián a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója. Szeitzné Szabó Mária közölte: pillanatnyilag nincs ilyen fenyegetés, de tény, hogy az élelmiszer-terrorizmus félelmetesebb fegyver, mint a pokolgép.

Az országos főállatorvos arról beszélt, hogy a bioterroristáknak olyan országok is áldozatul eshetnek, amelyek eredetileg nem is voltak célpontok. Süth Miklós szerint ma már létezik verbális terrorizmus is. Felidézte, hogy a madárinfluenza-járvány idején a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium is kapott névtelen levelet, amelynek írója azt állította, hogy a H5N1 vírussal fertőzte meg a hipermarketek baromfitermékeit. Ez természetesen nem volt igaz, de a terrorizmus fő célja teljesült: félelmet keltett, bizonytalanságot okozott. A szakállamtitkár szerint a bioterroristák ellen is az elrettentés a leghatásosabb módszer.

2001. szeptember 11-én új biztonságpolitikai időszámítás vette kezdetét - mondta Kondorosi Ferenc kormánybiztos. Felhívta a figyelmet arra, hogy a terrorizmus új módszereket fejlesztett ki - ilyen például az élelmiszerek megmérgezése - és összekapcsolódott a szervezett bűnözéssel.

Az önkormányzati minisztérium kormányzati koordinációs bizottságának titkárságvezetője az Európai Unió tavaly decemberben elfogadott irányelvét ismertette, amely a kritikus infrastruktúrák - például az energiarendszer, az ivóvízellátás és az informatikai hálózatok - védelméről szól. Dzsupin Ottó rendőrezredes hozzátette: Magyarországon 2003 óta tart az erről szóló koncepció kialakítása, az ágazati konzultációk tavaly decemberben kezdődtek, a csomag várhatóan szeptember végére készül el.

A Rendőrségi Tudományos, Technológiai és Innovációs Tanács elnöke törvények módosítását - jellemzően szigorítását - sürgette. Kacziba Antal nyugalmazott rendőr-altábornagy szerint ugyanis újra kell definiálni a rendőrség és a vámhatóság élelmiszerbiztonsági feladatait. Megemlítette a termékhamisítást és az ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélést szankcionáló törvényt, kijelentve, hogy a felderítési mutatók nem túl jók, a kiszabott büntetések pedig nem elegendőek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×