eur:
389.63
usd:
363.68
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fokozottan ellenőrzik a motorosokat

A motorosok ellenőrzésére rendelt el akciót a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettese; a fővárosban kedden és szerdán, valamint április 22-én és 29-én a polgárőrséggel együtt ellenőrzik a motorosokat és segédmotoros kerékpárok vezetőit.

Bozsó Zoltán dandártábornok közölte: az ellenőrző akció során a járművek műszaki állapotát, a járművezetők jogosultságát és a közlekedési szabályok betartását ellenőrzik.

A rendőrség tapasztalata szerint a motorkerékpárok és a segédmotoros kerékpárok vezetőinek szabálytalanságai miatt súlyos balesetek történnek, a statisztikák azt mutatják, hogy a tavaszi átállás idején nagymértékben nő a balesetek, illetve a motorosok által elkövetett szabálysértések száma. A gyakori motorosbalesetek pedig azt jelzik, hogy a vezetők nem elég felkészültek, illetve nem választják meg helyesen a sebességet.

Bozsó Zoltán elmondta: a motorosok által a leggyakrabban elkövetett közlekedési szabálysértés, hogy elzárt területre hajtanak be, jogosulatlanul veszik igénybe a buszsávot, illetve nem tartják be az előzési és kanyarodási szabályokat. Sokszor nem megfelelő a motorok műszaki állapota, a fék és más biztonsági berendezések nem felelnek meg az előírásoknak, és gyakran a járművezetők sem rendelkeznek a megfelelő engedéllyel.

A főkapitány helyettese hozzátette: ellenőriztek olyan motorost, akinek nem volt engedélye a jármű vezetésére, és a járműnek sem voltak meg a szükséges papírjai ahhoz, hogy részt vehessen a forgalomban.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) húsz rendőrmotorral és több rendőrautóval indította el akcióját kedden, az ellenőrzéseket a főváros területén, valamint a bevezető utak, autópályák területén végzik. Az ellenőrzést - amelynek során sebességmérést is végeznek - a budapesti polgárőr szövetséggel együtt hajtják végre.

A rendőrség statisztikája szerint 2008 első negyedévében a főváros területén összesen 846 baleset következett be, ezek közül 15 halálos, 202 súlyos kimenetelű volt. Az idén az első negyedévben 682 baleset történt, ebből 11 volt halálos, 164 súlyos. A rendőrség szerint az objektív felelősség és zéró tolerancia bevezetésének is köszönhető, hogy csökken a balesetek száma.

Az objektív felelősség 2008. május 1-jei bevezetése óta a fővárosban 21.505 esetben szabott ki közigazgatási bírságot a BRFK, összesen 815 millió forint értékben. Az idén az első negyedévben a főváros területét érintő 14.065 esetben 527 millió forint értékben szabtak ki közigazgatási bírságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×