eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyurcsány: a döntés végleges, nem maradok miniszterelnök

Gyurcsány Ferenc szerint nincs olyan forgatókönyv, hogy ő maradjon a miniszterelnök; a kormányfő az MTI-nek vasárnap úgy nyilatkozott: biztos benne, hogy találnak megfelelő személyt a posztjára.

"A döntés végleges, hogy új kormányt alakítunk, új kormányfővel. Egészen biztos vagyok abban, hogy meg tudunk állapodni a parlament többségével az új kormányfő személyéről" - mondta a miniszterelnök.

Hozzátette: tárgyalni szeretnének minden parlamenti párttal: a Fidesszel, a KDNP-vel, az SZDSZ-szel és az MDF-fel is.

Arra a kérdésre, hogy már vasárnap elkezdik-e az egyeztetéseket a korábbi koalíciós partnerrel, úgy válaszolt: "olyan gyorsan konzultálunk, amilyen gyorsan csak lehet". Jelezte, a párt vezetői a szabad demokrata frakcióvezetővel, ő pedig az elnökkel van folyamatosan kapcsolatban.

Arra a felvetésre, lehetnek-e előre hozott választások, ha nem tudnak megállapodni az új miniszterelnökről, azt mondta: lesz új kormányfő és új kormány.

Gyurcsány Ferenc az MTI-nek beszélt arról is, hogy vannak olyanok, akiket alkalmasnak tartana a posztra, de közülük senkit nem akar megnevezni. Szerinte ugyanis az új kormányfőnek közös jelöltnek kell lennie, hiszen a kormány mögött sokaknak kell állniuk.

Elképzelhetőnek tartja egyébként, hogy ezek a nevek mások javaslataiként előkerülnek majd a konzultációkon.

Az MTI kérdésére, hogy van-e kizáró ok a miniszterelnök-jelölt esetében, úgy reagált: tárgyalni nyitottan és jóhiszeműen kell, ennek feltétele, hogy olyan légkört teremtsenek, amelyben például nem a sajtón keresztül üzengetnek egymásnak.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×