eur:
389.69
usd:
363.3
bux:
68091.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A színészvilág tragédiái - halálos balesetek

Elhunyt Natasha Richardson: a síbalesetben megsérült brit színésznőt életben tartó gépeket családja jóváhagyásával állították le. A színészvilágból sokan vesztették életüket tragikus balesetben, közülük talán a leghíresebb James Dean, aki egy sportautóban lelte halálát.

Nem vette komolyan, később belehalt fejsérülésébe Natasha Richardson: a kanadai Mont Tremblant egyik kezdő sípályáján vett leckét, amikor elesett és beütötte a fejét. Bár az oktató javasolta neki, hogy forduljon orvoshoz, a 45 éves brit színésznő ezt visszautasította. Amikor egy órával később kórházba vitték, mert fejfájásra panaszkodott, már késő volt. Szerda éjjel, családja beleegyezésével, leállították az őt életben tartó gépeket.

A magyar színészvilágot is tragédia rázta meg tavaly: január 30-án, autóbalesetben elhunyt Selmeczi Roland, az egyik legfoglalkoztatottabb szinkronszínész, aki dolgozott a Vígszínházban, a soproni Petőfi Színházban, a szolnoki Szigligeti Színházban és a Budapesti Kamaraszínházban is. A 38 éves színművészről pályatársa, Balázs Péter az InfoRádiónak akkor azt mondta: nem kapta meg a hozzá méltó feladatokat.

Negyvenévesen, tragikus hirtelenséggel hunyt el 2006 júliusában Bertók Lajos, a Budapesti Kamaraszínház színművésze is. Bertók a Lupa-szigeten, barátaival indult úszni, a vízben azonban valószínűleg szívgörcsöt vagy szívinfarktust kapott, ami végzetesnek bizonyult. Holttestét egy órával később, 20 méterre a parttól találták meg.

Közúti balesetben vesztette életét 2004-ben, 46 évesen Bubik István. Az Új Színház társulatának tagja Szolnokról Budapestre tartott Volkswagenjével, amikor áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol frontálisan ütközött egy másik autóval.

1993-ban, A holló című film forgatása közben halt meg a legendás Bruce Lee 28 éves fia, Brandon. A színészre a film egyik jelenetében tüzet nyitott egyik ellensége, aki azonban nem tudhatta, hogy a fegyver, amelyből leadja a lövéseket, nem volt megfelelően előkészítve. A kellékesek ugyanis vaktöltény helyett hatástalanított éles lőszereket tettek a pisztolyba, azt azonban nem vették figyelembe, hogy a gyutacs továbbra is képes annyi energiát előállítani, amennyi a lőszert a fegyver csövébe továbbítja, ami megakadhat ott. Ez történt ebben az esetben is, így amikor Brandon Lee-re az akkor már feketelőporral teli töltényekkel megtöltött pisztollyal rálőtt kollégája, a megakadt lőszer kiszabadult és eltalálta a színészt. A stáb tagjai először nem is vették észre, mi történt, csak akkor jöttek rá, hogy nagy baj van, amikor Lee nem válaszolt a rendezőnek. Bár a kórházban - hatórás műtét során - sikerült eltávolítani a színész testéből a lövedéket, az életét nem sikerült megmenteni.

Tizenegy évvel korábban az Oscar-díjas Grace Kellyt gyászolták rajongói és tisztelői. A színésznő, aki olyan filmekben játszott mint a Gyilkosság telefonhívásra vagy a Hátsó ablak, autóbalesetben hunyt el. Kelly 1956-ban feleségül ment III. Rainier monacói herceghez, akivel az egy évvel korábbi Cannes-i Filmfesztivál idején ismerkedett meg. Három gyermeke született, akik közül az egyik, Stéphanie vele volt, amikor 1982. szeptember 13-án vezetés közben stroke-ot kapott, és elvesztette uralmát autója fölött, amely letért a szerpentinről és a hegyoldalban állt meg. A színésznő egy nappal később a kórházban halt bele sérüléseibe, lánya túlélte az ütközést.

Ugyancsak közlekedési balesetben és fájdalmasan fiatalon hunyt el James Dean, aki épp egy autóversenyre tartott, amikor a tragédia bekövetkezett. A színész akkor vette meg első versenyautóját, amikor megkapta az Édentől keletre című film főszerepét, és attól kezdve rendszeresen indult különböző viadalokon. 1955. szeptember 30-án a kaliforniai Salinasba igyekezett, ám a 466-os (ma 46-os) úton Donald Turnupseed autójával karambolozott, aki épp a 41-es útra próbált rákanyarodni. A két autó - James Dean Porshe 550 Spydere és a 23 éves egyetemista Fordja - csaknem fontálisan ütközött. A színész a kórházba szállítása után meghalt. "A srác meg fog állni... látnia kell minket" - állítólag ezek voltak az ütközés előtti utolsó szavai.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×