eur:
388.61
usd:
360.95
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Tölgyessy: Magyarország az eladósodottság miatt nagyobb veszélyben van

A jelenlegi válság lehetséges forgatókönyveiről is beszélt a Budai Liberális Klubban Tölgyessy Péter. A legkedvezőbb forgatókönyv szerint a válság mostantól nem fajul tovább, mintegy háromnegyed, esetleg másfél év alatt a következményei lecsengenek. Az elemző szerint a jelentős eladósodottság miatt Magyarország kiszolgáltatott helyzetben van, és amúgy sem nagyon bíznak benne a befektetők.

A jelenlegi válság esetében igen nehéz helyzetben vannak az elemzők - mondta Tölgyessy Péter a Budai Liberális Klubban. Egyrészt jelenleg nem lehet megmondani, mi lesz ennek a vége.

Másrészt az is gondot okoz, hogy elkerüljék a pánikkeltést, ugyanakkor mégis sikerüljön nekik feltárni a valós problémákat. Nagyon vékony a megfelelő ösvény - mondta.

Eleinte egyes elemzések inkább bagatellizálták a helyzetet, megpróbálták azt a látszatot kelteni, hogy a válság hozzánk, illetve Európába nem gyűrűzik be. Az utóbbi napokban viszont néhány megszólaló mintha a pánikkeltés hibájába esne. Mindez olyan lélektani folyamatokat indíthat el, amelyek nehezen belátható károkat okozhatnak.

Forgatókönyvek

Ma azt lehet mondani, hogy a legkedvezőbb forgatókönyv szerint a válság mostantól nem fajul tovább, háromnegyed, esetleg másfél év alatt a jelenlegi válság következményei lecsengenek. További másfél év alatt pedig minden visszaáll a korábbi kerékvágásba.

A magyar reálgazdaság ebben az esetben is bizonyosan sérülni fog - vélekedett az elemző. Ha ez a verzió valósul meg, a visszaesés nem lesz túlzottan nagy, így az életünk jelenleg megszokott keretei sem változnak meg - vélekedett az elemző. Annyi bizonyos, hogy nem nőnek a jövedelmek, de nem is csökkennek - tette hozzá.

A másik forgatókönyv megvalósulása esetén a válság kezdeti szakasza nem csitul el ilyen gyorsan, és így a következmények is sokkal tovább okoznak majd problémákat. Ebben az esetben a költségvetés tervezete által most kalkulált 1,2 százalékos növekedés sem valósulhat meg 2009-ben Magyarországon, sőt, legalább 2-3 százalékos visszaesés lesz. Mindez munkanélküliséggel, a jövedelmek érezhető visszaesésével jár majd.

Ha a rosszabbik forgatókönyv valósul meg, a lázas időszak 2-3 évig, a lábadozás pedig akár 10-15 évig eltarthat. A társadalom bizonyos csoportjai ebben az esetben nagyobb terhelést kénytelenek majd elviselni, például azok, akiknek nagy összegű devizahiteleket kell törleszteniük - mondta Tölgyessy Péter.

Csak utólag látjuk majd, hogy melyik forgatókönyv következett be - vélekedett az elemző. Akkor cselekszünk helyesen, ha a rosszabb változatra készülünk fel.

Miért ennyire kiszolgáltatott Magyarország?

Magyarország az átlagosnál jobban ki van szolgáltatva a jelenlegi válságnak - mondta az elemző. Ennek az egyik fő oka, hogy az induláskor hatalmas adósságot örököltünk a Kádár-korszaktól: 1989-ben az egy főre jutó adósság nálunk volt a legmagasabb, nagyobb volt még a lengyelekénél is.

Ezt 2001-g sikerült csökkenteni, ám utána beindult egy rettenetes költekezési szakasz, amely szinte a válságot megelőző időszakig tartott.

Emiatt kikezdhetőek vagyunk, és amúgy sincs túl nagy bizalom Magyarországgal szemben. Magyarországon már olyan sokszor mondtak olyan dolgokat a befektetőknek, amelyek aztán nem következtek be, hogy kevés a bizalom.

Az utolsó hat évben azért romolhatott Magyarország helyzete ilyen mértékben, mert hideg polgárháború folyt. Ebben a háborúságban az összes résztvevő úgy érezte, hogy a saját oldal végső győzelme szinte mindent megér, például olyan gazdaságpolitikai lépéseket is meg lehet tenni, amelyek ártanak a magyar gazdaságnak.

A bajok a 2002-es választások után kezdődtek. A szocialisták helyzete, elfogadottsága a választási győzelem után nem volt megfelelő. Ilyen esetekben a szocialisták általában pénzosztásra gondolnak, azt hiszik, hogy pénzzel lehet politikai eredményeket elérni.

Ki kell mondani, hogy az SZDSZ sem jelentett féket ebben a helyzetben - tette hozzá Tölgyessy. A közgazdász szakmának is jelentős e téren a felelőssége - említette meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×