eur:
390.7
usd:
366.11
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Milyen lakások ára csökken a válság miatt Magyarországon?

Csökkennek-e a lakásárak Magyarországon a globális válság hatásaként? Milyen lakások iránt csökken várhatóan a kereslet? A régióban melyik országokat bünteti leginkább pénzügyi krízis? Ezekre a kérdésekre válaszolt a portfolio.hunak Aradi Ferenc, a TriGranit regionális lakóingatlan-fejlesztési igazgatója, aki meghívott előadója lesz a november 11-én immár negyedszer megrendezésre kerülő Portfolio Property Investment Forumnak, Magyarország legnagyobb ingatlanpiaci konferenciájának.

Egyetért azzal a véleményünkkel, hogy mivel a magyar lakáspiac jelentősen alulteljesített a régió többi országához képest, ezért a mostani válság okozta korrekcióból is kimaradunk, azaz nálunk nem várható a lakásárak jelentős csökkenése?

Részben értek egyet azzal, hogy a magyarországi lakásárak tömeges csökkenése nem várható. Vannak azonban olyan ingatlanok, amelyek a csökkenő kereslet hatására jóval hosszabb idő - akár 8-12 hónap alatt - adhatóak majd csak el, így sokan inkább a nagyobb árengedményt fogják választani, csak értékesítsék rövidebb időn belül ingatlanjukat. Jellemzően ilyen lakástípusok a panelok vagy a hatalmas alapterületű, de kevés szobát tartalmazó régi nagypolgári lakások. Még inkább előtérbe kerülnek azok a lakások, ahol gazdaságos, egyedi a fűtési rendszer vagy alternatív az energiafelhasználás, alacsony a közös költség. A kurrens kerületrészekben vagy utcákban az árak a továbbiakban is emelkedni fognak, sőt egyes helyeken a vásárlási lehetőségért minden pénzt megadnának, ilyen például az Andrássy út, Szent István park, vagy a közvetlen panorámás dunai, Parlamentre illetve budai várra néző lakások.

Milyen árelmozdulást prognosztizál a következő 6-12 hónapban Budapesten?

A teljes piacot nézve stagnálást, vagy inkább kisebb, 1-3 százalékos csökkenést várok, véleményem szerint a számokat leginkább a használt lakások stagnálása, vagy egyes szegmensek csökkenése rontja. Az újépítésű lakóingatlan piacon lassú emelkedést várok, mert az utóbbi időben indult fejlesztések sokkal inkább átgondoltak, a telekár és kivitelezési költségek ismeretében a vételárak reálisak.

Régiós szinten jelen lévő fejlesztőként melyik piacon várják a legnagyobb esést, s melyek azok a piacok, melyek egészségesen nőhetnek tovább?

A közép- és kelet-európai piacot alapvetően három részre bontanám. A visegrádi országok már túl vannak a nagy ingatlan boomon, ezek fejlődése folyamatos, a várakozások már jóval visszafogottabbak, mint pár éve gondoltuk. Ezek közül is élen jár Szlovákia, ahol az euró jövő évi bevezetésével hatalmas érdeklődés mutatkozik a piacon, sokan a lakásvásárlásaikat még idén rendezni akarják.

A balkáni országok piaca érezheti meg leginkább a válság hatását, például Bulgária, ahol angol tőkéből óriási tengerparti szállodák, sí-apartmanok épültek. Romániában 2 éve tar az ingatlan boom, ez most biztosan megáll, de a piac keresleti oldalról magas, az építkezésekre nagy szükség van.

Oroszország talán ez az a piac, amely leggyorsabban magához tér, ugyanis a hitel nélküli vásárlás itt még divatos forma, elképzelhetetlenül nagy az igény újépítésű lakásokra, ezek közül is a magasabb felszereltségű otthonokra. Hatalmas a hiány, amit pótolni kell valahonnan. Egyedül az olaj, gáz, s egyéb nyersanyagok világpiaci ára vetheti csak vissza a keresletet. Mindemellett a kormány több tízezres bérlakás programokat is indítani akar.

Nem számít tömeges csődökre az építőiparban a pénzügyi válság közvetlen (finanszírozás szűkülése) és közvetett hatásai (gazdaság lassulása, kereslet csökkenése) miatt?

Lakásfejlesztésen dolgozó építőipari cég már így is kevés van, az elmúlt évek csődhulláma megtette a hatását, csak a stabil alappal rendelkező vállalkozások kezdenek újabb munkákba. Előfordulhat, hogy ezek csökkentik az eddigi projekt volumeneiket és inkább a biztos, de kisebb bevételre hajtanak.

Az irodapiacon jelen lévő cégek, amelyek sokszor a lakáspiacról nyergeltek át, lehetnek inkább bajban, mert idén sok munkának vége lesz, és az újak egyelőre még kevésbé publikusak, a válság hatására valószínűbbnek tűnik, hogy több el is marad.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×