eur:
389.62
usd:
361.99
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Brüsszel a bankok tőkekövetelményeire vonatkozó szabályok szigorítását javasolja - a nap legfontosabb hírei

Az unióban működő bankok tőkekövetelményeire vonatkozó szabályok szigorítását javasolja az Európai Bizottság. A testület elnöke egyben szorosabb együttműködésre szólította fel a tagállamokat a válság kezelésére, és hangsúlyozta: mindenekelőtt helyre kell állítani a bankrendszerbe vetett bizalmat.

José Manuel Barroso azt mondta: az új szabályok értelmében maximálnák a bankok által egy ügyfélnek nyújtható hiteleket, a nemzeti felügyeleti hatóságok pedig az eddiginél nagyobb ellenőrzési jogokat kapnának a bankcsoportok határokon átnyúló tevékenységeinél. A javaslatot még az Európai Parlamentnek és az uniós tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is meg kell vitatnia.

Amerikai vízummentesség: aláírták az utolsó megállapodást

Megkötötte az amerikai vízummenteséghez szükséges utolsó megállapodást Magyarország és az Egyesült Államok. A bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezmény aláírása után az Egyesült Államok budapesti nagykövete azt mondta: még két feltételnek kell teljesülnie a magyarok amerikai vízummentességéhez; egyrészt a visszautasított vízumkérelmek arányának 10 százalék alatt kell lennie az összes igényléshez képest, másrészt pedig az Egyesült Államoknak ki kell építenie egy új utasnyilvántartási rendszert. April H. Foley úgy vélte, hogy Magyarország január 20-áig csatlakozhat a programhoz. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter az aláírás után hangsúlyozta: az egyezmény megkötésével évente 70-100 ezer magyar számára lesz könnyebb az Egyesült Államokba utazni.

Támogatja az adómódosításokat a gazdasági bizottság

Általános vitára alkalmasnak találta a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről, illetve az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés gazdasági bizottsága. A jogszabálytervezetet, amely tartalmazza a Robin Hood-adónak nevezett 8 százalékos többletadót, a Fidesz, a KDNP és az MDF mellett az SZDSZ képviselője sem szavazta meg. A pénzügyminiszter korábban azt mondta: ha az Országgyűlés nem fogadja el az úgynevezett Robin Hood-adót, akkor nem lesz pénz a távhődíj kompenzálására. Veres János úgy vélte: erre a célra csak az energetikai cégek megadóztatásával lehet előteremteni a szükséges forrást. A Fidesz továbbra is a távhő áfájának csökkentésével fékezné meg az idén negyedszer emelkedő gáz és távhő díjakat.

Emelkedett az importgáz ára

Emelkedett az importgáz ára - erősítette meg az E.ON magyarországi földgáz-nagykereskedő szóvivője. Kutas István a drágulás mértékéről - üzleti titokra hivatkozva - nem kívánt beszélni. A Világgazdaság című lap értesülése szerint az új ár ezer köbméterenként 560 dollár. Az E.ON magyarországi földgáz-nagykereskedő szóvivője elmondta: az árat - ami a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az olaj árához igazodik - a Gazprommal kötött hosszú távú szerződésben rögzített képlet alapján számítják ki. Kutas István emlékeztetett: az import ár alapja az olaj előző 9 havi jegyzési ára. Hozzátette: a most csökkenő olajár hatása legkorábban a jövő év elején érvényesülhet, de a várakozások szerint emiatt nem lesz olcsóbb a gáz, csak a drágulás üteme mérséklődik.

Megbírságolt az EB 9 olajipari céget

Összesen 676 millió eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság 9 olajipari cégre - köztük a MOL-ra is - kartelltevékenység miatt. Brüsszeli tájékoztatás szerint a cégek az árak rögzítésével torzították a versenyt a paraffinviasz piacán. A legnagyobb bírságot, 318 millió eurót egy német-dél-afrikai cég kapta, a MOL-nak 23,7 milliót kell fizetnie. A magyar olajtársaság közölte: tanulmányozza a határozatot, és ezután dönt arról, hogy fellebbez-e. A versenyjogi bizottság közleménye szerint a vállalkozások 1992 és 2005 között vettek részt a kartellben. A paraffinviaszt a többi között gyertyák, papírpoharak és -tányérok, vegyszerek és autóalkatrészek előállítására használják.

Hétfőtől sztrájkolnak az egri kórházban

Határozatlan idejű sztrájk kezdődik hétfőn az egri Markhot Ferenc kórházban - jelentette be az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének helyi vezetője. Hegyaljai Judit az InfoRádióban elmondta: azután határoztak így, hogy az ÁNTSZ a hét elején megadta az engedélyt a Hospinvest Zrt.-nek a kórház üzemeltetésére. Az érdekképviseleti vezető hangsúlyozta: a munkabeszüntetéssel arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a betegellátás most magasabb színvonalon történik, mint azt a Hospinvest biztosítani tudná. Hozzátette: jelenleg a kórházi osztályok képviselőivel egyeztetnek, figyelembe veszik az ÁNTSZ vonatkozó szabályait, és nem veszélyeztetik a sürgősségi ellátást.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×