eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Magyar mérleg Pekingben: ma egy ezüst és egy bronz - a nap hírei

Egy ezüst és egy bronzérmet szereztek a magyar sportolók a pekingi olimpia ötödik versenynapján. Négy biztonsági tervet készített az augusztus 20-ai rendezvények lebonyolításáért felelős operatív törzs. Kész közreműködni a dél-oszétiai béke fenntartásában az Európai Unió. A nap legfontosabb hírei.

Egy ezüst és egy bronzérmet szereztek a magyar sportolók a pekingi olimpia ötödik versenynapján. A párbajtőröző Mincza-Nébald Ildikó kínai ellenfelét legyőzve lett harmadik, míg Cseh László a 400 méteres vegyes úszás után 200 pillangón is a második helyet szerezte meg. A számot Michael Phelps nyerte, aki így Pekingben 4., pályafutása során pedig 10. ötkarikás aranyérmét szerezte meg. Ezzel ő lett minden idők legeredményesebb olimpikonja. Az amerikai világklasszis nem sokkal később a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként begyűjtötte 11. elsőségét is. Ötödik lett a kötöttfogású birkózók 74 kilogrammos kategóriájában Bácsi Péter, mivel a bronzéremért vívott meccsen kikapott francia riválisától. A 66 kilós Lőrincz Tamás a 8. helyen zárt, az ökölvívó Bedák Pál kiesett. A női cselgáncsozók 70 kilogrammos kategóriájában Mészáros Anett a 7. helyen végzett. A magyar női vízilabda-válogatott a második csoportmeccsén 7-7-es döntetlent játszott Ausztráliával, a női kézilabdázók pedig 25-24-re legyőzték Németországot, így továbbra is veretlenek. Eközben a Szávay Ágnes, Arn Gréta kettős az olimpia teniszversenyén nem jutott be a nyolcaddöntőbe. Az országúti kerékpárosok egyéni időfutamában Bodrogi László messze elmaradva a várakozástól csak 27. lett. Csonka Zsófia a női sportpisztolyosok 30 plusz 30 lövéses számában a 32. helyen végzett.

Súlyosan megsérült gyakorlata közben a pekingi olimpián Baranyai János súlyemelő, a sportág egyetlen magyar szereplője. A 77 kilogrammos kategóriában érdekelt versenyzőnek a jobb könyöke kifordult harmadik szakítás-kísérletekor, a 148 kilogrammos súly felemelése közben. Az olimpikont a kórházban megröntgenezték, nem tört el a könyöke, és valószínűleg az izomszalagja sem szakadt el. Az orvosok szerint négy hét múlva jöhet rendbe.

Választ vár a sportot is felügyelő önkormányzati minisztertől a Fidesz arra, hogy miért nem kapták meg még mindig az olimpiai felkészülési támogatást a magyar ökölvívók, az atléták és a kajak-kenusok. Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke siralmasnak nevezte a helyzetet, és közölte: Gyenesei Istvánnak vizsgálatot kellene indítania, hogy kiderüljön: ki a felelős a csúszásért. Az átutalási problémákról kedden számolt be a Magyar Olimpiai Bizottság.

Négy biztonsági tervet készített az augusztus 20-ai rendezvények lebonyolításáért felelős operatív törzs - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára. Juhász Gábor a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a rendezvények helyszínein összesen 1.700 rendőr és 100 tűzoltó lesz jelen; a tűzijáték lebonyolításában 60 pirotechnikai szakember vesz részt.

Nem szennyezett, hanem nagy tisztaságú, magas koncentrációjú heroin okozta az utóbbi napok kábítószeres haláleseteit. Erről Nagy Gábor szakértő beszélt az Országos Rendőr-főkapitányságon rendezett drogkonferencián. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Bűnügyi Szakértő és Kutatóintézetének munkatársa elmondta: a kábítószeres halálesetek többségét heroin okozza, ez a leggyakrabban túladagolt drog. Hozzátette: a lefoglalt heroin mennyisége ugyan az utóbbi években csökkent, de az ilyen ügyek száma nőtt.

Befejeződött az aratás; összesen mintegy 8,6 millió tonna gabona került a magtárakba. Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője elmondta: az országos adatok összesítését most végzik a mezőgazdasági szakigazgatási hivatalok, de annyi már biztos, hogy ebben az évben több mint 5,6 millió tonna őszi búzát takarítottak be a gazdálkodók.

Magánokirat-hamisítással gyanúsítja a rendőrség a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei SZDSZ-alapszervezet négy tagját. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője elmondta: a párt tavaly tavaszi tisztújító közgyűlésén történt szabálytalanságok miatt a politikusokat egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik. Az SZDSZ borsodi tagjai szabadlábon védekezhetnek, az ügyben további gyanúsítások várhatók.

Kész közreműködni a dél-oszétiai béke fenntartásában az Európai Unió. Diplomáciai források szerint a tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán olyan megállapodás-tervezetről tárgyalnak, amely értelmében az unió megfigyelőket vagy békefenntartókat küldene az orosz-grúz tűzszünet betartásának ellenőrzésére. Korábban Oroszország és Grúzia is elfogadta az Európai Unió módosított béketervét. Közben Ukrajna bejelentette: korlátozza a fekete-tengeri orosz hadiflotta mozgását. Az államfő rendelete alapján azoknak a haditengerészeti és légi egységeknek, amelyek áthaladnak az ukrán tengeri határon, 3 nappal korábban tájékoztatniuk kell a kijevi vezérkart.

New Yorkban ötödször is elutasította a szövetségi állam büntetés-végrehajtási bizottsága John Lennon gyilkosának, Mark Chapmannek feltételes szabadlábra helyezési kérelmét. A döntés indoklása szerint a férfi elengedése veszélyeztetné a közrendet és a közbiztonságot, és aláásná a törvény iránti tiszteletet. Mark Chapmant életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, mert 1980. december 8-án lelőtte az egykori Beatles-tagot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×