eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Még mindig túl sok szépet gondolunk magunkról

A magyar társadalom alapvetően jobbnak, tehetségesebbnek és iránymutatásra alkalmasabbnak találja magát a környező társadalmaknál - fogalmazott az Image Factory és a Tárki kutatása kapcsán a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének igazgatója. A felmérés arra keresett választ, hogy büszkék vagyunk-e magyarságunkra, és, ha igen, milyen elemekre épül ez a büszkeség.

A magyarok sokkal jobbnak, tehetségesebbnek tartják magukat a környező népeknél, és úgy gondolják: a magyar politikának feladata lenne, hogy irányt mutasson a Kárpát-medencében élőknek. A magyar társadalom nem a teljesítményére, a potenciáljára büszke - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének igazgatója.

Ennek oka részben történelmi beidegződés, részben politikai kommunikáció. A magyar közvélemény szinte kizárólag magyar nyelvű közleményeket olvas, magyar politikusok, értelmiségiek véleményét hallja, így nem tudja, hogy mit gondol egy szlovák, egy román, egy horvát vagy egy szerb a társadalmáról - tette hozzá Tamás Pál.

A szociológus szerint a magyar történelem sajátságosan hungarocentrikus, ebből is következik, hogy "nagynak, szépnek és erősnek tartjuk magunkat - potenciálisan".

Frusztráció, pesszimizmus

Abból, hogy általában bebizonyosodik, mégsem vagyunk olyan nagyok, szépek és erősek - főleg a szomszédainkhoz képest -, mint ahogy azt gondolnánk, történelmi frusztráltság származik. Ebből következik, hogy a magyar társadalom pesszimista - mondta a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének igazgatója.

A közhangulatot vizsgáló felmérésekből újra és újra kiderül, hogy az emberek jó része, ha tehetné, elhagyná az országot, míg a Tárki által megkérdezettek háromnegyede úgy nyilatkozott, hogy Magyarországon élne a legszívesebben.

Tamás Pál ezzel kapcsolatban megjegyezte: hazánk híres arról, hogy innen nem ment, nem megy senki sehová, csak ha vallási, politikai vagy faji üldöztetés miatt szükséges.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×