eur:
398.95
usd:
363.75
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Török Gábor: Egy fővel növelhető a szocialisták parlamenti létszáma

A Vision Consulting igazgatója szerint Gyurcsány Ferenc a kormányátalakítással megerősítette hátországát és pozícióját. Török Gábor az InfoRádióban azt mondta: a miniszterelnök nagy frakciótámogatással rendelkező, de súlytalan embereket emelt be a kabinetbe.

Nincs jó látszatja annak, ha egy kisebbségbe került kormány növeli a kormánytagok és államtitkárok számát - mondta az InfoRádióban Török Gábor politikai elemző, aki szerint a kormányátalakítás fő üzenete, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meg akarta erősíteni a hátországát.

Ezt két módon érte el a kormányfő. Egyrészt bevont civil szakembereket -, mint például Székely Tamás, aki eddig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója volt -, akik nem rendelkeznek hátországgal, ezért kizárólag a miniszterelnökön múlik, meddig maradnak a bársonyszékben.

Másrészt kinevezett olyan embereket, akik a szocialista pártba ugyan beágyazottak - ilyen Szűcs Erika vagy Szabó Imre -, de ellentétben Lamperth Mónikával, aki most kikerült a kormányból, ismeretlenek és súlytalanok.

Török Gábor szerint Gyenesei István független képviselő beemelése a kormányba azt mutatja, hogy a kabinetnek szüksége van a parlamenti támogatókra. Az elemző szerint a független képviselővel egy fővel növelhető a szocialista párt parlamenti létszáma.

Ha szakmai munkát végeznek, megmaradhatnak

Ha a kisebbségi kormány olyan szakmai munkát végez, amelyet a gazdaság és az állampolgárok egyaránt pozitívan fogadnak, akkor a kabinet kitarthat a ciklus végéig - véli az Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke.

Vadász György rámutatott: mindenképpen javítani kell a minisztériumok közötti együttműködésen.

A kabinetben létrejön egy új tárca nélküli miniszteri poszt: Molnár Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora a tudománypolitikáért és a kutatásfejlesztésért felel a jövőben. Az iparkamara alelnöke szerint ilyen posztra szükség van, hiszen, bár az elmúlt években sok pénzt fordított az állam a többi mellett oktatásra, ennek nem sok látszatja volt.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn bemutatta új minisztereit és bejelentette: új korszak kezdődik a kormány életében.

A kormányfő Bajnai Gordont jelöli az összevont fejlesztési és gazdasági tárca vezetőjének, Székely Tamást az egészségügyi miniszteri posztra, Szabó Imrét a környezetvédelmi és vízügyi tárca vezetőjének; Szabó Pált az újonnan megalakuló közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárca élére, Szűcs Erika a jelölt a szociális és munkaügyi tárca irányítására, az önkormányzati tárca élére Gyenesei István kerülhet, és Molnár Károly a jelölt a tudománypolitikai-kutatásfejlesztési tárca nélküli miniszteri posztra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×