eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Kullancsveszély: fokozott felelősség hárul a kutyatartókra

A globális felmelegedés miatt a téli hónapokban is aktívak a kullancsok, amelyek ellen a legjobb védekezési mód a védőoltás - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kullancsszövetség elnöke, aki hozzátette: nagy a feleősség a kutyatartókon a kullancsveszély elhárításában.

Az elmúlt 2 évben 65 százalékkal nőtt a kullancsok okozta agyvelőgyulladásos megbetegedések száma Magyarországon, így nem szabad elbagatellizálni a problémát - mondta az InfoRádiónak Kapiller Zoltán. A Magyar Kullancsszövetség elnöke hozzátette: a kullancsok a globális felmelegedés miatt egész évben megtalálhatók a természetben, ami télen nem fagyott ki, így nem pusztultak el a veszélyes állatok.

Fokozott felelősség hárul a kutyatartókra - véli a szakértő, mert az Európai Unió határainak felszabadulásával a kutyák kontinentális mozgása is szabaddá vált, így megnövekedett a kullancsimport és -export veszélye. A felelős állattartók egész évben irtsák kedvenceikből a kullancsot - tanácsolja a szakértő.

Kapiller Zoltán szerint a kullancsveszélyes területeken kirándulóknak fontos a felkészülés: az agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusa elleni oltás, és a kulcsriasztó spray, de az is fontos, hogy az emberek a kullancsveszély minimalizálása érdekében tegyék rendbe kertjeiket.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×