eur:
393.6
usd:
364.45
bux:
71838.58
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Fegyelmi eljárás a megvesztegetett bv-tisztek ellen - a nap legfontosabb hírei

A tököli és az egri büntetés-végrehajtási intézet korábbi parancsnokai is szerepelnek a hivatali visszaéléssel gyanúsított ezredesek között - mondta a Budapesti Katonai Ügyészség vezetője. Hegedűs Antal hangsúlyozta: a vádlottak között hét főtiszt van, köztük több nyugállományú, de a bűncselekmények elkövetésekor valamennyien hivatalban voltak.

Az egyetlen, még aktív állományban lévő tisztet felfüggesztette beosztásából a büntetés-végrehajtás megbízott országos parancsnoka. Az ezredeseket azért vádolják vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel, mert pénzért előnyökhöz juttattak elítélteket. Az ügy miatt nem sokkal korábban fegyelmi eljárás lefolytatására utasította a büntetés-végrehajtás megbízott országos parancsnokát az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára. Juhász Gábor figyelmeztetésben részesítette Dömény Sándor dandártábornokot elöljárói intézkedés elmulasztásáért.

Több patikában is hiány van hétköznapi gyógyszerekből

Valamennyi támogatott készítményt kötelező forgalmaznia a gyógyszertáraknak - közölte a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke. Hankó Zoltán azután beszélt erről az INFO Rádióban, hogy egy tanácsadó cég elemzése szerint az esetek egynegyedében nem kapható a patikákban az orvos által felírt készítmény. A Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke úgy fogalmazott: a felmérés nem tükrözi a mindennapi gyakorlatot, és azt sem tartja reálisnak, hogy mindössze a patikák egy százaléka ajánl olcsóbb gyógyszert a felírt készítmény helyett. Ugyanakkor hozzátette: a gyógyszer-gazdaságossági törvény rendelkezései miatt valóban nehezen tudnak a patikák készletezni, mivel havonta változik a készítmények ára.

Az ellátást veszélyezteti, hogy kevés a szakápoló

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint a betegek megfelelő ellátását veszélyezteti, hogy a szükségesnél jóval kevesebb szakápolót és egészségügyi szakdolgozót vettek fel az Állami Egészségügyi Központba. Balogh Zoltán az InfoRádióban a szervezet felméréseire hivatkozva azt mondta: az uniós előírásoknál 30 százalékkal kevesebb szakdolgozót foglalkoztatnak a három kórház összevonásával létrejött intézményben.

Elszállították a galvániszapot

Befejeződött a csepeli galvániszap és a galvániszappal szennyezett föld elszállítása - közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság vezetője. Váradi József elmondta: a területről az elmúlt hónapokban összesen 2200 tonna hulladékot vittek el.

Ötpárti egyeztetés a tavaszi ülésszak előtt

Ötpárti egyeztetést kezdeményez még a tavaszi ülésszak előtt az Országgyűlés elnöke. Szili Katalin elmondta: már holnap találkozni fog a parlamenti pártok frakcióvezetőivel, hogy - mint fogalmazott - több témában létrejövő konszenzussal nyithassák az idényt. Példaként említette az államfő által visszaküldött egészségbiztosítási törvény újratárgyalásának vagy a parlament ülésezési rendje átalakításának kérdését. A házelnök kiemelte: az egyeztetésen számos személyi kérdéssel is foglalkozni kell, így például az ombudsmanok, a Legfelsőbb Bíróság elnökének, valamint a médiakuratóriumok elnökségének megválasztásával.Tájékoztatást kért Bécstől a habzó Rába miatt Fodor Gábor

Hivatalos tájékoztatást kért osztrák kollégájától az ismét habosodó Rába miatt a környezetvédelmi és vízügyi tárca vezetője. Fodor Gábor a Josef Pröllnek írt levélben emlékeztetett arra, hogy a wollsdorfi bőrgyárban a megengedett többszörösére emelkedtek a szennyezőanyag-kibocsátási értékek. A miniszter a magyar álláspontot ismertetve az InfoRádióban azt is hangsúlyozta: Ausztria kötelezettsége, hogy az érvényben levő határértékeket betarttassa a gyárakkal.

Hitelkonstrukció kisvállalkozóknak

Magyarország az uniós tagállamok közül elsőként indította el a kisvállalkozásokat finanszírozó hitelkonstrukciót a 2007 és 2013 közötti periódusban - mondta az önkormányzati és területfejlesztési miniszter. Bajnai Gordon azután beszélt erről, hogy a Mikrofinanszírozó Pénzügyi Szolgáltató Zrt. folyósította az első összeget az Új Magyarország Mikrohitel Programban.

Távozik Fáth Péter

Távozik az Amerikai Kereskedelmi Kamara éléről Fáth Péter. A szakember tizennyolc év után, március 31-én köszön le a vezérigazgatói posztról. Utódját nyilvános pályázattal választják ki.

Életműdíjat kapott Kornai János

A Magyar Közgazdasági Társaság 80. születésnapja alkalmából Közgazdász Életműdíjat adott Kornai János akadémikusnak. Az elismerést Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében Kádár Béla, a Társaság elnöke nyújtott át Budapesten.

Elhunyt Nagy Erzsébet

Hosszan tartó betegség után 80 éves korában elhunyt Nagy Erzsébet, Nagy Imre mártír miniszterelnök leánya - közölte a néhai kormányfő nevét viselő alapítvány. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részvétnyilvánításában azt írta: Nagy Erzsébet nem pusztán a hazáját szerető, 1956 örökségét szenvedélyesen gondozó demokrata volt, hanem olyan barát, aki segítette őt a tanácsaival, kritikáival.

Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×