eur:
401.68
usd:
364.06
bux:
72649.8
2024. október 4. péntek Ferenc

TASZ: A társadalom sem zárná börtönbe a kábítószerezőket

A Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet drogpolitikai programvezetője szerint módosítani kell a Büntető törvénykönyvet, hogy ne börtön, hanem szabálysértési bírság járjon marihuánafogyasztásért.

A jelenlegi szabályozás szerint kényszergyógykezelésre kell küldeni mindenkit, akit marihuánafogyasztáson kaptak - mondta az InfoRádióban Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet drogpolitikai programvezetője.

A szabályozásnak megfelelően évente csaknem 5-6 ezer ember vesz részt úgynevezett elterelésen az adófizetők pénzén, holott nagyjából 90 százalékuk csak alkalmi marihuánafogyasztó, így nem lenne szüksége a kezelésre.

Ezzel szemben azon marihuánafogyasztók kezelésére, akik önként kérnek segítséget, nincs pénz.

Egy másik problémát jelent, hogy a Legfelsőbb Bíróság egy májusi jogegységi határozatában kimondta: ha valaki bevallja korábbi kábítószer-fogyasztásait, akkor azokat össze kell adni, és figyelembe kell venni a büntetés kiszabásakor.

A jogvédő szervezet szerint a jelenlegi, szigorú szabályokat már a társadalom sem tartja helyesnek. Sárosi Péter elmondta: felmérésük szerint a magyar társadalom a marihuánahasználókat nem a büntetőjog eszközeivel kezelné. A magatartás helytelenítését pénzbírsággal fejeznék ki, börtönbe azonban nem dugnák őket.

A problémát a legtöbben egészségügyi és szociális kérdésnek tartják, a kábítószerezőket pedig nem a rendőrök kezére adnák, hanem orvosok, a család és a szociális munkás segítségét kérnék.

A jogalkalmazók is változtatnának

A jogszabályi változtatást az igazságügyi tárca is tervezi. Az erről szóló tervezetet jelenleg a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának elnöke készíti elő, javaslatait azonban a tárca még nem véleményezte.

Frech Ágnes ebben szintén azt szorgalmazza, hogy a kábítószer-használat szabálysértésének minősüljön, amelyet pénzbírsággal sújt a törvény, a fiatalkorúakat pedig pártfogók felügyelete alá kerüljenek.

Súlyosabbnak az minősülne, ha valaki kereskedik a kábítószerrel, a legsúlyosabbnak pedig azokat az eseteket ítélnék meg, amelyeket kiskorút is veszélyeztetnek.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Elfogadta a kormány a földhő hasznosítási koncepciót

Elfogadta a kormány a földhő hasznosítási koncepciót

Megjelent a csütörtökön véget ért kormányülés után a késő esti Magyar Közlönyben az a határozat, amely értelmében elfogadta a kormány a Nemzeti Földhő Hasznosítási Koncepciót. Erről is szó lesz a Portfolio jövő csütörtöki Energy Investment Forum konferencián, amelynek egyik nyitó előadója Lantos Csaba energiaügyi miniszter lesz, még nem késő regisztrálni itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×