eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Négyezer munkahelyért küzdünk a spanyolokkal

Negyven éven át évente négyezer szakembernek teremtene kutatási lehetőséget a tervezett európai neutronkutató központ, amely akár hazánkban is megépülhet - írja a Népszabadság. A két jelentkező, hazánk és Spanyolország, bár egymással vetélkedik, Brüsszelben közös koncepcióval áll elő.

Múlt decemberben véget ért egy évek óta folyó vita arról, hogy hazánk megpályázza-e az Európai Spallációs Neutronforrás megépítését. Megpályázzuk, a kormány a vén kontinens egyik legfontosabb új tudományos csúcsberendezésének lehetséges hazai helyszíneként Debrecent választotta.

Az új módszerrel működő neutronforrás elméleti alapjait Mezei Ferenc, az MTA tagja dolgozta ki. A napilap a szakembert kérdezte a részletekről.

Február 5-én új elnökhelyettest választ az Országos Igazságszolgáltatási Tanács. Júniusban lejár Lomnici Zoltánnak, a Legfelsőbb Bíróság elnökének mandátuma.

Wéber Ferenc, az államfő hivatalának sajtófőnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: Sólyom László folytatja eddigi gyakorlatát, és úgy állít majd jelöltet a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára, hogy előtte nem egyeztet a parlamenti frakciókkal.

A hitelpiacokon újból emelkedtek a kamatok, az ázsiai bankokról is kedvezőtlen hírek láttak napvilágot, megjelent a Soros-nyilatkozat, újabb kiszállási szinteket értek el egyes befektetők, és még lehetne sorolni annak okait, hogy az alapvetően a hitelválság okozta pénzszűke, illetve az amerikai recessziótól való félelem irányította világgazdasági hatások miért vezettek jelentős bukáshoz hétfőn szinte minden piacon.

Az esés elérte a BUX-ot és a forintot is, de hosszabb távon, az év második felében kedvezőbbé válhat a feltörekvő piacok és Magyarország megítélése is - írja elemzésében az Index. Az államháztartási kiigazításnak köszönhetően ma már nem vagyunk sebezhetőbbek, mint a régió.

Kicsi a magyarok vállalkozó kedve - írja a Világgazdaság. Egy felmérés szerint Magyarországon az aktív korú népesség 6,9 százaléka dolgozik saját, 3 és fél évnél fiatalabb vállalkozásában.

Ezzel a magyarok kevésbé bizonyultak vállalkozó kedvűnek, mint a hazánkkal egy csoportba sorolt közepes és alacsonyabb jövedelmű országok nagy része. A legaktívabb Thaiföldön például a 18-64 év közötti lakosság 26,9 százaléka érdekelt valamilyen korai szakaszban lévő vállalkozásban.

Használja nyugodtan a bankkártyáját, vásárolj vele az interneten vagy bármilyen üzletben, és egy percig se aggódjon, hogy esetleg visszaélnek az adataival, az így keletkezett kárból ugyanis egyetlen fillér sem terheli Önt! Nagyjából ezt nyújtja a nagy kártyatársaságok "nulla felelősség elve", amelynek apró szépséghibája, hogy Magyarországra nem terjed ki a MasterCardnál és a Visánál sem - olvasható a Portfolión.

A cikk áttekinti, milyen lehetőségei vannak a nálunk szerencsésebb országokban élő ügyfeleknek, és utánajár annak, hogy vajon hazánkba is elérkezhet-e a megoldás, jelenleg ugyanis itthon kicsit másképpen működik a kárviselés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×