eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Gyurcsány biztos az egészségbiztosítási törvény megszavazásában - a nap hírei

Bízik az egészségbiztosítási törvény országgyűlési jóváhagyásában a miniszterelnök. Országszerte több tucat autó csúszott árokba a havas, helyenként jeges utakon. Elégedett az ENSZ főtitkára az indonéziai Bali szigetén tartott klímakonferencia eredményeivel. A nap hírei 2007. december 15-én, szombaton.

Gyurcsány biztos az egészségbiztosítási törvény megszavazásában

A miniszterelnök biztos abban, hogy az Országgyűlés hétfőn megszavazza az egészségbiztosítási törvényt. Gyurcsány Ferenc az MSZP Országos Választmányának ülése után hangsúlyozta: a testület kiállt a jogszabály elfogadása mellett.

A kormányfő szerint hazugság, hogy a pénztárak működésével megszűnik a nemzeti kockázatközösség, és reményei szerint a köztársasági elnök aláírja a törvényt.

A szocialista pártelnök azután beszélt erről, hogy a Liga Szakszervezetek elnöke a Budapesten tartott demonstráción azt mondta: ha a parlament jóváhagyja a tervezetet, akkor az államfőhöz fordulnak azzal, hogy minden lehetséges eszközzel próbálja megakadályozni a jogszabály életbe lépését.

Gaskó István szólt arról is, hogy 21 érdekképviselet vesz részt a hétfőre meghirdetett, országos sztrájkban.

Előzőleg Mikola István fideszes képviselő közölte: név szerinti voksolást kezdeményeznek az egészségbiztosítási törvény hétfői végszavazásán.

Kökény Mihály szocialista politikus erre reagálva hangsúlyozta: az MSZP képviselői vállalják nevüket a voksoláskor.

Nem csökken a BKV-pótdíjak elévülési ideje


Nem változtat a pótdíjak behajtásának gyakorlatán a BKV. A közlekedési cég azután közölte ezt, hogy az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület még szerdán azt javasolta: a pótdíjkövetelések 5 év helyett 1 év alatt évüljenek el.

A BKV úgy véli: ez a módosítás jelentős kárt okozna a vállalatnak és a becsületesen fizető utasoknak. A közlekedési társaság emlékeztetett arra: a polgári törvénykönyv szerint a követelések 5 év alatt évülnek el.

Az egyesület kifogásolta azt is, hogy a bliccelő gyerekre kirótt fizetési felszólítást nem a szülőnek vagy a gondviselőnek küldik el, hanem a kiskorú nevére és címére. A BKV szerint nem tudnak mást tenni, hiszen a diákigazolványban nem szerepel a szülők, gondviselők neve és elérhetősége.

Túlzsúfolt volt a Liszt Ferenc EuroCity

A szerelvény zsúfoltsága miatt megállította az osztrák kalauz Hegyeshalomnál a Budapest és Bécs között közlekedő Liszt Ferenc EuroCity-t. Az álló utasoknak le kellett szállniuk a vonatról, amely csak 40 perc múlva indulhatott tovább.

A szerelvényen volt számos újságíró, és Tömpe István, a MÁV-START Zrt. vezérigazgató-helyettese is, aki korábban sajtótájékoztatót tartott a vonaton a cég stratégiai céljairól.

Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője az eset után azt mondta: az osztrák vasút indokolatlanul tartotta fel a Liszt Ferenc EuroCity-t.

Ugyanakkor az osztrák vasút utasforgalmi csoportvezetője úgy nyilatkozott: a vonat megállítására azért volt szükség, mert társaságuknál biztonsági okokból szigorú szabályok határozzák meg, hány utas állhat a kocsikban. A vonatról leszállított emberek később egy másik szerelvénnyel jutottak el Bécsbe.
Több baleset volt az utakon

Országszerte több tucat autó csúszott árokba a havas, helyenként jeges utakon - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Dobson Tibor elmondta: 25 balesethez kérték a tűzoltók segítségét, de senki nem sérült meg súlyosan.

Hozzátette: legtöbbször árokba csúszott autók miatt érkezett riasztás, de a megszokottnál több volt a koccanás is. A katasztrófavédelmi főigazgatóság fokozott óvatosságra inti az autósokat.

Sikeres klímakonferenciára beszélt az ENSZ főtitkára

Elégedett az ENSZ főtitkára az indonéziai Bali szigetén tartott klímakonferencia eredményeivel. Ban Ki Mun méltatta az Egyesült Államok és más résztvevő országok rugalmasságát, amely lehetővé tette a megállapodást.

A főtitkár mandátuma kulcsfontosságú pillanatának nevezte a tanácskozás eredményes befejezését. A konferencián reggel benyújtott újabb kompromisszumos határozat-tervezethez végül az Egyesült Államok is csatlakozott.

A megállapodás értelmében legkésőbb áprilisig megkezdődnek a tárgyalások egy 2009-ben aláírandó globális klímaegyezményről, amely a kiotói jegyzőkönyv 2012-es lejárta utáni időszak célkitűzéseit fogalmazza meg.

Vége a rendkívüli állapotnak Pakisztánban

Pakisztánban feloldotta a november 3-a óta érvényben lévő rendkívüli állapotot Pervez Musarraf államfő. Ezt a kormány szóvivője jelentette be Iszlámábádban.

Az országban a tervek szerint január 8-án tartják az általános választásokat; a kampány hivatalosan vasárnap kezdődik.

Pervez Musarraf azután vezette be a rendkívüli állapotot, hogy összeesküvéssel vádolta meg a pakisztáni legfelsőbb bíróság egyes tagjait, akik megkérdőjelezték októberi újraválasztásának legitimitását.

Közeleg a harmadik intifáda?


Újabb Izrael-ellenes felkelés kirobbantásával fenyegetőzött a Hamász száműzetésben élő legfőbb vezetője.

Háled Mesaal a palesztin radikális szervezet alapításának 20. évfordulóján tartott gázai ünnepi nagygyűlésen lejátszott felvételen azt mondta: a palesztinok képesek megindítani egy harmadik és egy negyedik intifádát is.

Szavaival az 1987-ben, illetve 2000-ben kirobbantott első és második palesztin felkelésre utalt.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×