eur:
389.39
usd:
361.89
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szili Katalin levele Gyurcsánynak: halasszák el a szavazást!

Az Országgyűlés szocialista elnöke aggályait fogalmazta meg az egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatban az MSZP frakcióülésén. Szili Katalin levélben javasolta Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Lendvai Ildikó frakcióvezetőnek, hogy halasszák februárra a törvény végszavazását.

Az Országgyűlés szocialista elnöke aggályosnak tartja az egészségbiztosítási törvény tervezetét, ezért azt javasolja Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Lendvai Ildikó frakcióvezetőnek, hogy halasszák februárra a törvény végszavazását.

Szili Katalin a távirati irodának elmondta: a levélben azt is kérte, hogy hozzák nyilvánosságra a törvény már elkészült végrehajtási szabályait.

Budai Bernadett kormányszóvivő a levél kapcsán közölte: a kormány nem tervezi, hogy a végszavazás elhalasztását kérje, főleg annak fényében, hogy kedden az Országgyűlés elfogadta a kormány által támogatott összes módosító indítványt.

A kormánynak továbbra is az a meggyőződése, hogy az egészségügy átalakításával elérendő célokat az szolgálja, ha január 1-től életbe léphet a törvény és a pénztárak elkezdhetik a működésüket - tette hozzá Budai Bernadett.

A kormányszóvivő kijelentette, ennek feltétele, hogy december 17-én meglegyen az egészségbiztosítási törvény végszavazása és a parlament elfogadja a jogszabályt.

Az MSZP képviselőcsoportjának keddi ülése után Lendvai Ildikó azt mondta, hogy az előterjesztést a frakció a december 17-i zárószavazáson egyhangúlag támogatni fogja, a szavazás alól felmentést senki sem kért.

A szocialista frakcióvezető elmondta: Szili Katalin egy hivatalos programja miatt a frakcióülés közepén távozott, de a vita még folytatódott és ezt követően volt szavazás.

A levéllel kapcsolatban Lendvai Ildikó közölte, pénteken Szili Katalintól, mint a fenntartható fejlődés munkacsoport vezetőjétől kapott egy levelet, amelyben a Házelnök felvetette, vagy még egy átbeszélő frakcióülésre lenne szükség vagy az egészségbiztosítási törvény végszavazásának elhalasztására. Ebből - mint mondta - az első megvalósult a második felvetésről pedig szavaztak.

Az Országgyűlés kedden szavazott az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényhez benyújtott módosító indítványokról; a kormány által támogatott javaslatok megkapták a szükséges többséget.

A Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja közölte: elutasítja a törvényjavaslatot, amelyről a tervek szerint hétfőn szavaz az Országgyűlés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×