eur:
397.91
usd:
359.43
bux:
74189.72
2024. október 1. kedd Malvin

A Gripen-ügy magyar szálait is vizsgálják a svédek

Várhatóan már a jövő év elején megindul az a svéd vizsgálat, amely a Gripen-beszerzések magyarországi szálait igyekszik tisztázni - írja a Népszabadság szombati lapszámában.

A napilap értesülése szerint a svéd államügyész diplomáciai csatornákon már jelezte szándékát a magyar kormánynak. A lap úgy tudja, magyar nemzetközi jogászok vizsgálják, milyen jogi feltételei vannak annak, hogy a svéd ügyészség kiterjeszthesse nyomozását.

orábbi amerikai lapértesülés szerint a BAE Systems brit hadiipari csoport -- amely a svéd SAAB AB ipari csoporttal közösen birtokolja a Gripen vadászgépeket értékesítő Gripen Internationalt - több millió dollárt fizetett hat évvel ezelőtt magyarországi pártoknak azért, hogy Budapest a brit céggel kössön szerződést vadászgépek beszerzéséről.

A Fidesz parlamenti frakciója közleményben üdvözölte a vizsgálat kiterjesztését, ami ezúttal már konkrét nyomozati szakaszba érkezik.

A közlemény, amelyet Simicskó István, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke jegyez, emlékeztet arra, hogy a múlt hét végén, az ügyben nyomozó svéd ügyész egy TV műsorban világossá tette, hogy a nyomozás "2003-tól indulóan " zajlik. "Így végre kiderülhet az igazság, a Gyurcsány-kormány nem tudja tovább titkolni, hogy korrupció vagy kormányzati alkalmatlanság indokolta a gépek beszerzéséről szóló szerződés Magyarország számára dupla költséget okozó, szakmailag megmagyarázhatatlan módosítását 2003-ban, az MSZP-SZDSZ-kormány idején." - fogalmaz a dokumentum.

A kormánynak nem jelezték

A magyar kormányhoz eddig semmiféle hivatalos megkeresés nem érkezett Svédországból - közölte a lapértesülésre reagálva Daróczi Dávid.

A kormányszóvivő közleményében úgy fogalmaz: Magyarország megítélésének árthat, ha a korrupció gyanúja lengi körül a 2001-es repülőgép-beszerzést a nagyvilágban. Ezért a kormány az egész ország alapvető érdekének tekinti, hogy minden segítséget megadjon, ha a Gripen beszerzéseket vizsgáló külföldi nyomozó hatóságok ezt kérik tőle. Eddig azonban nem érkezett semmiféle hivatalos megkeresés a magyar kormányhoz Svédországból, diplomáciai csatornákon sem.

Daróczi Dávid hozzáteszi: a kormány nemzetbiztonsági kabinetje ettől függetlenül foglalkozni fog az üggyel, és december 18-i ülésén napirendre tűzi a vadászgép beszerzést vizsgáló bizottság jelentését.

A Gripen bizottság a korrupció gyanút nem vizsgálta ugyan, de az egyértelműen kiderült, hogy legalább 43 milliárd forintos többletkiadást jelentett a magyar adófizetőknek az Orbán-kormány 2001-es döntése. Akkor ugyanis a hivatalban lévő miniszterelnök személyes részvételével és a szabályok megkerülésével hoztak szakmailag indokolatlan, sőt pénzügyileg is előnytelen döntéseket - emlékeztet a kormányszóvivő közleménye.

Címlapról ajánljuk
Nem vár Brüsszelre a kormány, kész a kulcs az Erasmus program felszabadításához

Parlamenti kedd
Nem vár Brüsszelre a kormány, kész a kulcs az Erasmus program "felszabadításához"

Megkezdődött annak a törvénytervezetnek a társadalmi vitája, amelynek célja a kizárás megszüntetése az Erasmus és Horizon programokból. Az InfoRádió Varga-Bajusz Veronikát, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, valamint fiatalokért felelős államtitkárát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×