eur:
389.3
usd:
362.66
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Magyarország felé ágazik el a Déli Áramlat - a nap legfontosabb hírei

Magyarországon halad majd át a már épülő Déli Áramlat gázvezeték északi ága; erre az orosz miniszterelnök tett ígéretet Budapesten a magyar kormányfővel folytatott tárgyaláson. Gyurcsány Ferenc a tanácskozás utáni sajtóértekezleten azt mondta: Magyarországot jelenleg egy vezeték látja el gázzal, ami jelentős kockázatot jelent, ezért Budapest keresi az alternatív megoldásokat. Hangsúlyozta: ilyen lehet az uniós Nabucco-projekt, illetve a Déli Áramlat is.

A kormányfő szólt arról is, hogy a magyar-orosz kormányközi konzultáción kizárólag gazdasági, kulturális és tudományos kérdésekről volt szó, átfogó külpolitikai témák nem szerepeltek a napirenden. Balla Mihály, az Országgyűlés Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottságának fideszes tagja kifogásolta, hogy Gyurcsány Ferenc meg sem próbálta elérni, hogy az orosz Gazprom ne a szokásosnál is drágábban adja Magyarországnak a gázt.

Negyedévente módosulhat a gázár

Negyedévenként tesz javaslatot a Magyar Energia Hivatal a gázár esetleges módosítására; a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium rendelete szerint januárban 5 százalékkal emelkedik a lakossági gáz ára, a nem lakossági felhasználóknak 4,3 százalékkal kell többet fizetniük. A tárca azután közölte ezt, hogy Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója a Népszabadságban megjelent információkra hivatkozva azt mondta: jövőre összesen 17 százalékkal drágul a gáz.

A távfűtés alapdíja nem emelkedik

A vízdíj 8,8, és a kéményseprési díj 4,4 százalékos emelését javasolja jövőre Hagyó Miklós szocialista és Ikvai-Szabó Imre szabad demokrata főpolgármester-helyettes. Az indítvány alapján a távfűtés alapdíját nem emelik januárban.

BKV- és Volán-szakszervezetek is csatlakoztak a sztrájkhoz

Kilencórás sztrájkot tart december 17-én a BKV négy érdekképviselete - közölte az InfoRádióban a Cinkota Autóbusz Üzem szakszervezetének elnöke. Nemes Gábor elmondta: a munkabeszüntetést üzemkezdettől 13 óráig hirdették meg. Az érdekképviseletek azt kifogásolják, hogy a munkáltató elutasította javaslataikat, ráadásul a tárgyalások közben további létszámleépítéseket jelentett be. Közben a Vasi és az Alba Volán mellett a Körös Volánnál működő érdekképviselet, valamint a Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete is bejelentette, hogy csatlakozik a Liga Szakszervezetek december 17-től meghirdetett, határozatlan idejű, országos sztrájkjához, a Magosz pedig félpályás útlezárásokkal tiltakozik majd. Az akciókkal az egészségbiztosítási rendszer tervezett átalakítását szeretnék megakadályozni.

Az LB helybenhagyta az OVB döntését

Helybenhagyta a Legfelsőbb Bíróság a Fidesz és a KDNP 3 népszavazási kezdeményezésére vonatkozó OVB-határozatot. Az Országos Választási Bizottság szerda este hitelesítette az aláírásokat. A döntést egy ügyvéd támadta meg, de a Legfelsőbb Bíróság megalapozatlannak tartotta a beadványt. Az OVB határozata alapján összegyűlt a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezéseiben a megfelelő számú aláírás, így várhatóan kiírható a referendum a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében.Egészségcentrum Debrecenben

Debrecenben átadták az I. Nemzeti Fejlesztési Terv legnagyobb egészségügyi beruházását, az észak-alföldi és az észak-magyarországi régió szív- és érrendszeri és onkológiai egészségcentrumát. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma 12 milliárd forintot költött a projektre.

Új tározó épül a Tiszán

Újabb árvízcsökkentő tározó épül a Közép-Tisza mentén az Európai Unió támogatásával Jászkisér, Tiszasüly és Pély határában. Bognár Zoltán, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főosztályvezetője közölte: a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztett programjában szereplő 10-13 tározóból a hanyi-tiszasülyi lesz az első, amely megépül. Hozzátette: a tározó megvalósítása 2008. októberében kezdődik és a tervek szerint 2011-ben adják át.

A pénzügyőrök nyomoznak pénzmosási ügyekben

December 15-től a Vám-és Pénzügyőrség fogadja és vizsgálja ki a pénzmosással összefüggő bejelentéseket. A szervezet felhívja a figyelmet: pénzmosásra vagy terrorizmus finanszírozására utaló körülmények esetén mindenkinek bejelentési kötelezettsége van.

Ötpárti állásfoglalás a színesfémlopásokról

Közös állásfoglalást fogadtak el az öt parlamenti párt, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium valamint a Magyar Önkormányzatok Szövetségének képviselői a színesfémlopás felszámolásáért. Gémesi György, a szervezet elnöke az InfoRádióban elmondta: az aláírók vállalják, hogy aktívan részt vesznek a színesfémlopások és az illegális színesfém-kereskedelem visszaszorításához szükséges intézkedési csomag kidolgozásában.

Lomnici: Nem egy bíró a felelős a móri ítéletért

Visszautasítja az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke, hogy egyetlen bírót tegyenek felelőssé a móri ügyben született, elsőfokú ítéletért. Lomnici Zoltán az InfoRádióban hangsúlyozta: még nem mondta ki a bíróság, hogy téves volt a döntés, de - mint fogalmazott - minden ilyen ügy mögött egy nem megfelelő nyomozás és vádirat áll. Szólt arról is: Varga Zoltán bíró azért ajánlotta fel, hogy lemond az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökhelyettesi posztjáról és testületi tagságáról, mert nem szeretné, ha személyén keresztül támadások érnék a testületet. Varga Zoltánt azután bírálták többen, hogy kiderült: nem az általa tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Kaiser Ede és társa követte el a 8 halálos áldozattal járó móri bankrablást.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×