eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Szilvásy: "nagyjából törvényes" volt az olajügy iratainak selejtezése

December végéig nyilvánosságra hozzák az olajügy összes olyan aktáját, amelynél nem indokolt a titkosság fenntartása - mondta a polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatokért felelős tárcanélküli miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Szilvásy György szerint az elmúlt években véghezvitt selejtezés "nagyjából a törvényi előírásoknak megfelelően zajlott".

A tárcanélküli miniszter szerint az olajügyek aktáit vizsgáló munkacsoportban arról még nincs egyetértés, hogy mely iratoknál indokolt a titkosítás feloldása.

Szilvási György úgy fogalmazott, nem egyezik a politikai szándék és a szakmai érdek. A munkacsoport eddig a Pallag-bizottság irataiból több mint 35 ezer lapot nézett át. December végéig további 80-100 ezer lapnyi dokumentumot kell átvizsgálni.

Nagyjából törvényes volt

Szilvásy György elmondta, az évek során több dokumentumot selejteztek: "Törvénytelen iratvesztés nem volt, arra nem került sor, a selejtezés nagyjából a törvényi előírásoknak megfelelően zajlott, néhány esetben nem megfelelve minden belső szabályzatnak. De ezek a belső szabályzatok is eltérnek egymástól, vannak olyan selejtezések, ahol egyáltalán nem követelmény az, hogy az irat tartalmáról nyilvántartást vezessenek, még más szabályok előírják, hogy ilyen tartalomrögzítés megtörténjen".

A miniszter hozzátette: emiatt az esetek nagy számában nem tudják, hogy milyen adatokat tartalmaztak a selejtezett dokumentumok.

A munkacsoportban a Honvédelmi, az Igazságügyi és Rendészeti, valamint a Pénzügyminisztérium mellett az ORFK, a Nemzeti Nyomozóiroda, a Nemzetbiztonsági Iroda és a Nemzetbiztonsági Hivatal, és a VPOP munkatársai vesznek részt.

A VPOP semmit sem hozna nyilvánosságra

A vizsgálatok után kiderült, hogy érdemi iratokkal a Nemzeti Nyomozóiroda, a Rendőri Szervek Védelmi szolgálata, a Nemzetbiztonsági Hivatal és a VPOP rendelkezik.

A Nemzetbiztonsági Hivatalnál lévő 120 lap túlnyomó többségénél a titkosítás feloldását javasolják az illetékesek, de a Rendőri Szervek Védelmi Szolgálatánál a nagyjából ötezer lapból majdnem 1300 minősített maradna, a Vám- és Pénzügyőrség pedig semmit nem hozna nyilvánosságra a náluk megtalálható 2700 lapból.

A Fidesz a kormánytól független bizottságot szeretett volna

A legnagyobb ellenzéki párt korábban azt kezdeményezte, hogy a kormánytól és Gyurcsány Ferenctől független bizottság vizsgálja meg az iratokat.

Demeter Ervin fideszes politikus felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi miniszterelnök 1995-től 1997-ig felügyelőbizottsági tagja, és a saját cégén keresztül tulajdonosa is volt egy olyan részvénytársaságnak, amely a rendőrség és a vámnyomozók látókörébe került az olajügyek kapcsán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×