eur:
388.48
usd:
360.53
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hiller: az állam megerősíti pozícióit a felsőoktatásban

A felsőoktatási törvényben három évre előre rögzítették az egyetemek és főiskolák növekvő finanszírozását - mondta az oktatási miniszter az országos felsőoktatási tanévnyitón a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

Ebben a tanévben 400 ezer egyetemi és főiskolai hallgató kezdi meg, vagy folytatja tanulmányait, négyszer annyian, mint a rendszerváltozás idején - mondta Hiller István.

A miniszter hozzátette, hogy a mennyiségi változás után eljött a minőségi változás ideje.

Hiller István szerint az új, 2007-ben bevezetett felvételi rendszer a hallgatók teljesítménye és választása alapján, az intézmények finanszírozását is befolyásolja.

A miniszter szerint a minőségi oktatást szolgálja a köznyelvben tandíjként emlegetett fejlesztési részhozzájárulás bevezetése is.

Mint mondta, az intézkedés bevezetése után az állam nem, hogy kivonul a felsőoktatás finanszírozásából, inkább megerősíti pozícióit.

A magyar felsőoktatási törvényben három évre előre törvényben rögzítettük az állam növekvő anyagi szerepvállalását a magyar felsőoktatásban. A 2007-es év 214 milliárd forintját 2010-re 241 milliárdra fogjuk emelni - jelentette ki Hiller István.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×