eur:
389.56
usd:
361.71
bux:
68460.83
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

MDF: csak HIV-negatívok kapjanak tartózkodási vízumot!

Az MDF azt kezdeményezi, hogy az Európai Unión kívülről érkezők közül csak azok kapjanak tartózkodási vízumot Magyarországon, akiknek van negatív HIV-tesztjük - mondta Pettkó András, az MDF országgyűlési képviselője.

"A Magyar Demokrata Fórum szerint az államnak kötelessége polgárai egészségének védelmében cselekedni és megállítani a kedvezőtlen folyamatokat, ezért azt javasolja a kormánynak, hogy az igénylők csak negatív AIDS-teszt mellett kaphassanak hosszú távú tartózkodási vízumot" - hangsúlyozta Pettkó András.

A javaslat szerint csak azoknak kellene negatív HIV-tesztet bemutatniuk, akik az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkeznek Magyarországra és vízumkötelezettek - tette hozzá.

Pettkó András hangsúlyozta: azt remélik, hogy a kormányzat a javaslat alapján megváltoztatja a vízumkiadási szabályokat és ezzel megelőzhető lesz a kelet-európai országokban tapasztalható HIV-robbanás. A képviselő szerint azért is fontos lenne a módosítás, mert évente 30-40 ezer tartózkodási engedélyt ad ki Magyarország.

Az AIDS terjedése elleni idegenrendészeti eszközök használata elfogadott gyakorlat a más államokban is, így például Lengyelországban, Ausztráliában vagy az Egyesült Államokban - mondta Pettkó András.

Törvény szabályozza


A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007-es törvény szerint a tartózkodási engedély kiadását vagy meghosszabbítását meg kell tagadni, ha a harmadik országbeli állampolgár közegészséget veszélyeztető betegségben szenved, és nem veti alá magát kötelező és rendszeres egészségügyi ellátásnak.

A törvényhez kapcsolódó kormányrendelet kimondja: a harmadik országbeli állampolgár tartózkodási kérelmében köteles nyilatkozni arról, hogy tudomása szerint van-e fertőző betegsége, és ha igen, részesül-e rendszeres ellátásban. A rendelet szerint a harmadik országbeli állampolgár kötelezhető a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzésére vagy orvosi igazolás bemutatására.

Az MTI-nek korábban nyilatkozó szakértők szerint a megváltozott szexuális szokások, a felvilágosítás alacsony szintje és a migrációs folyamatok miatt Magyarország egyfajta HIV-robbanás előtt áll. A regisztrált fertőzöttek száma évről-évre emelkedik: korábban évente 60-70, ma már 80-100 új esetet regisztrálnak Magyarországon. A regisztrált pozitívok száma egy-két éven belül meghaladja majd a másfél ezret.

Alacsony fertőzöttség

Magyarország a romló adatok ellenére - Szlovákiához és Csehországhoz hasonlóan - még mindig viszonylag alacsony fertőzöttségű államok közé tartozik. A szakemberek szerint ugyanakkor kérdés, hogy a Romániában, Ukrajnában és a Balti-államokban tapasztalt robbanás mikor éri el Magyarországot.

Az ENSZ szervezete, a UNAIDS és az Eurostat adatai azt mutatják, hogy Nyugat- és Közép-Európában jelenleg 720-740 ezer HIV-fertőzött él. Évente 20-22 ezren kapják el a gyógyíthatatlan betegséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
A pesti Csikágó újraéled

A pesti Csikágó újraéled

Budapest talán egyik legtöbbször sztereotipizált városrésze a VIII. kerület. A negatív konnotációktól most elvonatkoztatva gondoljunk csak bele, hogy a területén található a Palotanegyed, illetve megannyi ismert galéria választotta ezt a környéket székhelyéül. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idén több mint 100 művészeti programot sorakoztat fel. Ezekből válogattunk számotokra, különös figyelmet fordítva a VIII. kerület művészeti, kulturális sokszínűségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×