Tavaly augusztus óta jegyzi fel - egy évre - fekelistájára az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat azokat a vendéglátó és közétkeztető egységeket, ahol ételfertőzés, ételmérgezés történt - mondta az InfoRádiónak a szervezet járványügyi főosztályvezetője.
Ócsai Lajos közölte: csak azokat a vendéglőket, közétkeztető vállalkozásokat teszik feketelistára, amelyekről minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy az általuk készített étel okozta a fertőzést.
A listán jelenleg szereplő hét egységben előállított ételek szalmonellafertőzést okoztak - fűzte hozzá az ÁNTSZ munkatársa.
Az ÁNTSZ célja, hogy csökkentse az ételfertőzések számát. Ócsai Lajos hangsúlyozta: nem szándékuk megszégyeníteni a vendéglátókat.
Bár a Magyar Vendéglátók Ipartestülete tart attól, hogy olyan éttermek is felkerülhetnek a listára, ahol nem követtek el hibát, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője kijelentette: ez nem fordulhat elő, mivel erről hárman határoznak: az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Epidemiológiai Központ és az OÉTI egy-egy főosztályvezetője dönti el, hogy mely egység kerül fel a listára.A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az InfoRádiónak elmondta: a feketelisták összeállítása önmagában nem hátrány, fontos azonban, hogy legyen átlátható, követhető és nyilvános szabályzat mögötte.
Háber Tamás úgy véli: a feketelistáknak akkor lenne visszatartó ereje, ha az ÁNTSZ megszabná, hogy milyen hatósági eljárás vagy büntetés után lehet felkerülni rá.
A vendéglátásban és a közétkeztetésben megjelenő hibák ellen mégis azzal lehetne a legjobban tenni, ha koncessziós törvények születnének és megfelelő oktatási, vizsgáztatási rendszert építenének ki, és nem nyithatna bárki üzletet, akinek van elég pénze hozzá - közölte a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.
Az ipartestület beleszólást szeretne a feketelista összeállításába, erről tárgyaltak is az ÁNTSZ-szel, az együttműködés azonban egyelőre meghiúsult - mondta Háber Tamás.
Kritikus az árvízhelyzet Gönyűn, ahol 820 centi közelében tetőzhet a Duna