eur:
394.12
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Hét vétkes az ÁNTSZ feketelistáján

Egyéves az éttermi feketelista. Az ÁNTSZ honlapján vezetett listára azok a vendéglők kerülnek fel, ahol ételmérgezés, ételfertőzés történt.

Tavaly augusztus óta jegyzi fel - egy évre - fekelistájára az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat azokat a vendéglátó és közétkeztető egységeket, ahol ételfertőzés, ételmérgezés történt - mondta az InfoRádiónak a szervezet járványügyi főosztályvezetője.

Ócsai Lajos közölte: csak azokat a vendéglőket, közétkeztető vállalkozásokat teszik feketelistára, amelyekről minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy az általuk készített étel okozta a fertőzést.

A listán jelenleg szereplő hét egységben előállított ételek szalmonellafertőzést okoztak - fűzte hozzá az ÁNTSZ munkatársa.

Az ÁNTSZ célja, hogy csökkentse az ételfertőzések számát. Ócsai Lajos hangsúlyozta: nem szándékuk megszégyeníteni a vendéglátókat.

Bár a Magyar Vendéglátók Ipartestülete tart attól, hogy olyan éttermek is felkerülhetnek a listára, ahol nem követtek el hibát, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője kijelentette: ez nem fordulhat elő, mivel erről hárman határoznak: az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Epidemiológiai Központ és az OÉTI egy-egy főosztályvezetője dönti el, hogy mely egység kerül fel a listára.A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az InfoRádiónak elmondta: a feketelisták összeállítása önmagában nem hátrány, fontos azonban, hogy legyen átlátható, követhető és nyilvános szabályzat mögötte.

Háber Tamás úgy véli: a feketelistáknak akkor lenne visszatartó ereje, ha az ÁNTSZ megszabná, hogy milyen hatósági eljárás vagy büntetés után lehet felkerülni rá.

A vendéglátásban és a közétkeztetésben megjelenő hibák ellen mégis azzal lehetne a legjobban tenni, ha koncessziós törvények születnének és megfelelő oktatási, vizsgáztatási rendszert építenének ki, és nem nyithatna bárki üzletet, akinek van elég pénze hozzá - közölte a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Az ipartestület beleszólást szeretne a feketelista összeállításába, erről tárgyaltak is az ÁNTSZ-szel, az együttműködés azonban egyelőre meghiúsult - mondta Háber Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

A hideg, csapadékos idő beköszöntétől számított második nap második felében vagy a harmadik napon már képtelenek repülni a fecskék, mert a táplálékukat jelentő repülő rovarok eltűnnek – mondta az InfoRádióban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Orbán Zoltán azt tanácsolja, hogy legömbölyített végű csipesz segítségével leforrázott lisztkukaccal vagy nedves macskatáppal etessük meg a bajbajutott madarakat.

Magyarország aktiválta a válságelhárítási mechanizmust

Magyarország az Európai Unió (EU) Tanácsa soros elnökeként hétfőn aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust - jelentette be hétfőn Facebook oldalán az európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János tájékoztatása szerint ez lehetővé teszi, hogy a rendkívüli időjárási és árvízhelyzettel különösen súlyosan érintett közép-európai tagállamok koordinálják a védekezési feladatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×