eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Az autópályamatrica és a mágikus hatvan nap

Hatvan napig őrizzük meg az autópálya-matrica igazolószelvényét - javasolja az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szóvivője. Winkler-Virág András az InfoRádiónak elmondta: a vállalatnak ennyi ideje van arra, hogy a matrica nélkül autózóknak kiküldje a pótdíjfizetési felszólítást. Az Autóklub jogi rodájának vezetője szerint életszerűtlen volt, hogy korábban öt évig kellett megtartani az igazolószelvényt.

Jelenleg vegyes rendszerrel ellenőrzik, hogy az autósok valóban megváltották-e a sztrádamatricát - mondta az InfoRádiónak az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szóvivője. Winkler-Virág András kiemelte, hogy az ellenőrzés egyre nagyobb része lesz elektronikus, vagyis az erre a célra kifejlesztett kamerák olvassák le az autók rendszámait.

Egy új szabályozás alapján 60 nap áll az Állami Autópálya Kezelő rendelkezésre, hogy a vélt bliccelést követően postára adja a pótdíjfizetési felszólítást - közölte a szóvivő.

Ha valaki hatvan napig nem kap felszólítást, akkor már nem is kaphat, ennek ellenére nem érdemes eldobni a matricát, mert ha eljárás indul, akkor ez bizonyító erejű dokumentumnak számít - hangsúlyozta Winkler-Virág András.

A matricát sms-ben megváltóknak a visszaigazoló szöveges üzenetet érdemes megőrizniük - mondta az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szóvivő.

Ha valaki matrica nélkül autózik a sztrádákon, akkor a büntetés 15 napon belül befizetve 12750 forint, míg ennek túllépése esetén 63750 forint - fejtette ki Winkler-Virág András.Nagy eredmény, hogy a korábbi öt év helyett hatvan napig kell megőrizni az autópálya-matrica igazolószelvényét - mondta az Autóklub jogi irodájának vezetője.

A tavalyi év végén jelent meg a jogszabály-módosítás, amely előírja az autópálya-társaságoknak, hogy hatvan napon belül kell kiküldeniük az első felszólítást - közölte Tóth Zsuzsa. Hozzátette: ennek a hatálya jogvesztő.

Az Autóklub jogi irodájának vezetője kiemelte: változást jelent még, hogy öt évről egy évre rövidült le az elévülési idő.

Életszerűtlen volt, hogy öt évig meg kellett őrizni egy igazolószelvényt, miközben a matricát az egyéb jogszabályok miatt harminc napon belül le kell szedni a szélvédőről - hangsúlyozta Tóth Zsuzsa.

Hanganyag: Póth Attila és Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×