eur:
394.33
usd:
355.63
bux:
73003.59
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Mozdulatlanok a szélerőművek? Éppen beállítják őket!

Érdekes jelenségre lett figyelmes néhány hallgatónk a hegyeshalmi határátkelőhely közelében: miközben az osztrák oldalon több száz szélturbina lapátja éjjel-nappal forog, addig a magyar oldalon gyakran mozdulatlanul állnak az ugyanilyen áramtermelő berendezések.

A magyarországi szélerőművek - amelyek összteljesítménye 62,4 megawatt - nagy része Mosonmagyaróvár környékén található - mondta az InfoRádiónak a Magyar Szélenergia Tudományos Egyesület elnöke.

Tóth László közölte: a tavalyi év végén Magyarországon összesen 35 megawattot termelő szélturbinákat állítottak fel, ezeknek egyelőre a beszabályozása folyik, ami legalább három-négy hónapig tart.

Problémát jelenthetnek azonban a hálózati hibák, amelyek hatására a berendezések megállnak, majd vagy automatikusan újraindulnak, vagy a szerviznek kell ismét mozgásba hozni őket - tette hozzá a szakértő.

Mosonmagyaróvár környékén elég gyakoriak ezek a hálózati hibák, és az is időbe telik, hogy a hálózatra megfelelő módon rákapcsolják a berendezéseket, amelyek - mivel itt, ezen a kevésbé frekventált területen megfelelőek a szélviszonyok - távol esnek annak központjaitól - mondta Tóth László.

A szélerőművek teljesítménye egyelőre nem számottevő mértékű, a megújuló energia is csupán körülbelül 4 százalékát teszi ki a teljes magyarországi áramtermelésnek, két év múlva azonban már 330 darab szélturbinának kell majd állnia Magyarországon - közölte a Magyar Szélenergia Tudományos Egyesület elnöke.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×