eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Gyurcsány elégedett a magyar külpolitikával

A miniszterelnök szerint sikeres volt a magyar külpolitika az elmúlt egy évben. Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország elvi álláspontja végig ugyanaz volt a megvert nyitrai magyar diáklány ügyében.

Gyurcsány Ferenc Budapesten, a külképviselet-vezetői értekezlet első napján tartott beszédében azt mondta: a nemzetközi politikában egyre nagyobbak a kihívások. A kormányfő ide sorolta a többi között a nemzetközi terrorizmust.

A miniszterelnök hangsúlyozta: az egyik legfontosabb feladat, hogy a külképviseleti vezetők aktívan vegyenek részt az elemzői, tervezői munkában a magyar külpolitika képviselőivel.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: Magyarország elvi álláspontja végig ugyanaz volt Malina Hedvig ügyében, de tartózkodni kell attól, hogy a kormány beavatkozzon egy másik állam igazságszolgáltatásának ügyeibe, egy konkrét bűneset, vagy annak gyanúja esetén.

A kormányfő azt mondta: akkor is tárgyalni kell a szlovákokkal, ha Malina Hedvignek igaza volt.

A kormányfő beszélt arról is, hogy a jelenleginél szorosabb uniós integrációt szeretne. Gyurcsány Ferenc tárgyalt a német külügyminiszterrel, valamint az Európai Bizottság bel- és igazságügyért felelős biztosával.

A kormányfő szerint nincs eltérés a német és a magyar álláspont között Koszovóról.

Gyurcsány Ferenc azután beszélt erről, hogy Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel találkozott a kétnapos külképviselet-vezetői értekezleten, Budapesten.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a nemzetközi közösségnek orosz vétó esetén is megfelelő intézkedéseket kell hoznia a szerbiai tartomány függetlenedési folyamatára.

Frank-Walter Steinmeier hozzátette: az lett volna a legjobb megoldás, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot hoz Koszovó jövőbeli státuszával összefüggésben.

Koszovó nemzetközi jogi értelemben jelenleg Szerbia része, de 1999 óta ENSZ-igazgatás alatt áll. A koszovói albánok a tartomány függetlenségét követelik, Belgrád viszont ragaszkodik ahhoz, hogy Koszovó Szerbia része maradjon, és csak széles körű autonómiát biztosítana a tartománynak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×