eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Vége az aratásnak, nem lett meg a 4 millió tonna

A tervezettnél kevesebb, mindössze 3,7 millió tonna termést sikerült idén betakarítani a kalászos gabonafélékből - mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Vancsura József hozzátette: a hosszantartó aszály miatt felére csökken a kukorica és a napraforgó várható terméshozama is.

Kevesebb kalászos gabonaféle, körülbelül 3,7 millió tonnányi termett az aszály miatt, a napraforgó- és a kukoricatermés a hőség és a szárazság miatt azonban "életveszélyben van", ha nem esik az eső, egyes területeken egyáltalán nem lesz mit betakarítani - mondta az InfoRádiónak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Vancsura József hozzátette: Magyarországon alig van olyan kukoricatermő terület, ahol megoldható az öntözés, ahol lehet locsolni, ott általában csemegekukoricát termesztenek.

A gabonatermesztők szövetségének vezetője szerint nem valószínű, hogy az ország napraforgó- vagy kukoricaimportra szorul, de csak a következő hetekben derül ki, hogy mennyit lehet betakarítani ezekből a terményekből.

Nagy a gabonatermelők terméskiesése, a jelenlegi árak pedig nem tudják ezt kompenzálni, ezért a gazdák - ha a helyzet nem változik - veszteséges évet zárnak majd - mondta Vancsura József.

Hanganyag: Koncz Anita

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×