eur:
388.65
usd:
361.76
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Vagyontörvény: nyílt levél Sólyom Lászlónak

Több mint 60 közszereplő nyílt levélben fordult a köztársasági elnökhöz, hogy Sólyom László kérjen normakontrollt az Alkotmánybíróságtól a vagyontörvény tervezetéről.

Az aláírók szerint az érdemi vita nélkül elfogadott jogszabály lehetőséget ad a mindenkori végrehajtó hatalomnak arra, hogy közcélú ingatlanokat értékesítsen, ezzel pedig megfosztja a társadalmat az önrendelkezés eszközétől. A Magyar Hírlapban ismertetett dokumentumot többek között Mádl Ferenc volt köztársasági elnök is aláírta.

Sólyom László július elején küldte vissza újratárgyalásra az Országgyűlésnek a tervezetet, amely szerint az eddigi vagyonkezelő szervezeteket a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. váltaná fel, a tulajdonosi jogokat pedig a nemzeti vagyongazdálkodási tanács gyakorolná, ennek tagjait a miniszterelnök nevezné ki 6 évre.

Az államfő úgy vélte: a tanács tagjai indokolatlanul nagy hatáskört kapnának, emellett miután egy kormányzati ciklust meghaladó időre neveznék ki őket csak alkalmatlanság vagy kötelezettségszegés miatt lehetne eltávolítani őket tisztségükből.

Az Országgyűlésnek 60 napja van arra, hogy újratárgyalja a tervezetet. Miután a képviselők nem kötelesek elfogadni az államfő véleményét, akár változtatás nélkül terjeszthetik ismét a törvénytervezetet a köztársasági elnök elé. Sólyom Lászlónak ezután alá kell írnia a jogszabályt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×