eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Mire figyeljünk a kánikulában?

Hármas fokozatú hőségriadó van érvényben hétfőtől csütörtökig, mivel a meteorológusok szerint három napon keresztül 27 Celsius fok fölött lehet a napi középhőmérséklet. De mi is az a hármas fokozatú riadó és mi a teendők ilyen esetben?

Először kellett elrendelni Magyarországon hármas fokozatú hőségriasztást. Az ÁNTSZ-től kapott információk szerint a hőségriadónak három fokozata lehet.

Az első szint nem publikus, ezzel az ÁNTSZ csak a saját figyelmét hívja fel arra, hogy mivel a napi középhőmérséklet 25 fok fölé emelkedhet, megnövekedhet a megbetegedések, rosszullétek száma.
Ha viszont legalább 3 napig 25, és egy napig 27 fok fölé emelkedik az átlaghőmérséklet, már el kell rendelni a második fokozatú riasztást, ezt már a lakosság tudtára kell hozni.

Ha pedig legalább három napig 27 fok fölött várható a napi középhőmérséklet, mint ahogy a hét első felében is, el kell rendelni a hármas fokozatú hőségriadót.

A tisztifőorvosi hivatalok mindkét esetben felkészítik az egészségügyi intézményeket, hogy a szokottnál több rosszullét, szív- és érrendszeri megbetegedés és haláleset várható. Ezen felül a lakosságot is ellátják azokkal az információkkal, amelyekkel megelőzhetők a rosszullétek.

Dupla adag vizet igyunk!

Falus Ferenc országos tisztifőorvos az InfoRádiónak példaként elmondta, a normális esetben javasolt 1,5-2 liter víznek legalább a dupláját kell inni egy kánikulai napon.

"Délelőtt 11 és délután három óra között jó lenne, ha nyílt napra nem nagyon mennénk, mert az UV-B sugárzás szintje is magasabb lesz. Ezalatt jobb, ha árnyékba megyünk, és a bőrünket valamilyen napvédő krémmel védjük. Arra is gondolni kell, hogy azok a gyógyszerek, amelyeket szobahőmérsékleten ajánlott tartani, 25 foknál magasabb hőmérsékletre nincsenek felkészítve, tehát ilyenkor érdemes ezeket hűtőszekrénybe tenni" - mondta az országos tisztifőorvos.

Falus Ferenc azt ajánlja: a krónikus betegek konzultáljanak háziorvosukkal, hogy a megszokott gyógyszereiket ugyanolyan feltételekkel és mennyiségben szedhetik-e, mint máskor. Az országos tisztifőorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy ne hagyjon senki sem gyereket, sem háziállatot zárt autóban, itt ugyanis, ha tűz a nap, 70 fokra is felmelegedhet a levegő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Óránként 8 centi emelkedés - Így áll a Duna vasárnap délelőtt

Naponta egy métert emelkedik a Duna vízszintje, már most 4 méter fölött jár, a rekord 891 centi, a tetőzést pedig a hét második felére várják. A rakpartokat most felejtsük el, de a Margitsziget szerelmesei is kezdhetik áttervezni a hetet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×