eur:
388.91
usd:
362.05
bux:
68657.62
2024. május 8. szerda Mihály

Pokoli meleg és katasztrófahelyzet vár ránk

Vasárnapra kettes, míg hétfőtől csütörtökig hármas fokozatú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos. Falus Ferenc az InfoRádiónak elmondta: az időseknél a tartósan magas hőmérséklet szív-, és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulniuk. A gyógyszereket szedő betegek kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát - javasolta a tisztifőorvos.

Az előrejelzések szerint vasárnap a napi átlagos középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 Celsius-fokot, ezért rendeltek el kettes fokú hőségriasztást - mondta az InfoRádióban az országos tisztifőorvos.

Falus Ferenc hozzátette: a hőmérséklet hajnalban sem lesz alacsonyabb 18 foknál.

Hétfőtől - mivel a meteorológusok számításai szerint tovább melegszik az idő - a katasztrófatervnek megfelelően a hőségriasztás harmadik fokozata, a hőségriadó lép életbe.

Ekkorra már összehívták az ilyen esetekben intézkedésre jogosult kormányzati koordinációs bizottságot is, ettől kezdve tehát nem egyedül az ÁNTSZ dönt majd a további lépésekről - közölte Falus Ferenc.

Idősek, gyerekek veszélyben

Magyarországon a hőség első napján az európai statisztikai átlagnál nagyobb a megbetegedés és a halálozás valószínűsége. Ennek a pontos okát egyelőre nem ismerik - mondta a tisztifőorvos -, de lehetséges, hogy az emberek ilyenkor még nem veszik komolyan a kánikula veszélyeit.

A hőség elsősorban az idős, beteg emberek számára veszélyes, de a kicsik sincsenek biztonságban, akiknek a hőszabályozása még nem alakult ki, ezért a szülőknek nagy a felelősségük - mondta Falus Ferenc.

Az országos tisztifőorvos szerint a nagy melegben érdemes hűvösben maradni, naponta esetleg többször zuhanyozni, lehetőleg kerülni a tűző napon való tartózkodást, és lehetőség szerint mérsékelni kell a nehéz fizikai munkát mind szabad-, mind zárttérben.

Pokoli meleg lesz


A nyár legforróbb napjai várnak ránk a jövő héten - mondta az InfoRádióban Németh Lajos meteorológus. A hét második felében elképzelhető, hogy 40 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap már 35 fok körüli hőmérsékletre kell számítani, a melegedés azonban nem áll meg. A jövő hét első napjaiban 36-38 fokra lehet számítani, csütörtökön azonban az ország egyes pontjain az előrejelzések szerint 40 fok lesz.

Mivel az előrejelzés nagyjából 10 napra szól, a kánikula végét egyelőre nem látják pontosan a meteorológusok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×