eur:
387.83
usd:
357.67
bux:
68145.97
2024. május 17. péntek Paszkál

Gasztronómiai kalandtúra Mongóliában

Nomád körülmények között tanulmányozta a mongol gasztronómiát a Lucullus Baráti Társaság hét tagja. A Lucullus Góbi-expedició végét a csapat magyar paprikás csirkével ünnepelte.

A mongol gasztronómiai kultúrát tanulmányozva próbálta megismerni a Lucullus Baráti Társaság hét tagja azt a közeget, amelyben őseink is élhettek egykoron. Útjuk során fehér ember által még nem ismert területeken is áthaladtak - mondta az InfoRádiónak a társaság alelnöke.

Mongóliában sok helyen ma is nomádok élnek, akik jurtákban laknak, lóháton közlekednek, és főként húsalapú ételeket fogyasztanak. Ezek készülhetnek szarvasmarha-, birka-, kecske-, de akár mormotahúsból is - tette hozzá Túróczi Gábor.

A Lucullus Baráti Társaság alelnöke szerint az egyik legérdekesebb, legfinomabb mongol étel a kecskehúsból készült horhog, amelynek íze kicsit emlékeztet a rablóhúséra. A nemzeti eledel a bóc, darált birkahús párolt tésztában, amelyet szintén megkóstolhattak a Lucullus Góbi-expedíció tagjai.

Túróczi Gábor elmondta: komolyabb ételmérgezés a sivatagban nem fordult elő, az egyik ulánbátori kínai étterem kínálata azonban kifogott a magyar gyomrokon.

A csapat a túra végén, Altaj városába belovagolva megfőzte a Lucullus Baráti Társaság védjegyévé vált paprikás csirkét (tavaly, az Északi-sark meghódítását is ennek elkészítésével ünnepelték) amihez négy napig tartott beszerezni a bele került 15 darab csirkecombot - mondta a társaság alelnöke.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×