eur:
387.83
usd:
357.67
bux:
68145.97
2024. május 17. péntek Paszkál

Fidesz: Gyurcsánynak el kell számolnia kijelentésével

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek vissza kell vonnia azt a véleményét, amelyben megdicsérte a rendőrség október 23-ai tevékenységét.

Balog Zoltán, a parlament emberi jogi bizottságának fideszes elnöke azt mondta: az úgynevezett Papp-bizottság jelentése új színben tünteti fel a történteket.

A pénteken nyilvánosságra hozott dokumentum szerint alapvetően törvényes volt a tavaly október 23-ai rendőri fellépés, de a belső vizsgálat azt is megállapította, hogy az intézkedések több eleme szakszerűtlen volt.

A bizottság egyebek mellett azt írta: a tömegoszlatásra használt gumilövedékeknek és könnygázgránátoknak sem a mennyisége, sem alkalmazásuk módja nem állt arányban a tüntetők fellépésének mértékével, veszélyességével.

A testület kifogásolta azt is, hogy a rendőrök nem viseltek azonosító jelvényt, és megítélése szerint elhibázott volt Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitány reagálása a történtekre.

Budai Bernadett kormányszóvivő azt mondta, helytelen, ha valaki a Papp-jelentésből pártpolitikai következtetéseket akar levonni.

Hozzátette: éppen most zajlik a rendőrség átalakítása, reformja, ebben pedig mérföldkő a Papp-jelentés.

A rendőrség új vezetőinek éppen a reform végrehajtása a célja - mondta Budai Bernadett.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×