eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

A Tháliába költözik az opera

A Thália Színházban tartja a következő évad első premierjét a Magyar Állami Operaház, amely október 26-án Sztravinszkij három egyfelvonásosát mutatja be: A katona történetét, a Mavrát és A rókát. Az Erkel Színház hétfőn zárt be, a főigazgató reméli, hogy 2011-től már ismét üzemelhet a felújított épület.

A szokásostól eltérően idén szeptemberben nem nyit ki az Erkel Színház. Az épület már évtizedek óta felújításra szorul, ám soha nem volt pénz a munkák elvégzésére. A kisebb-nagyobb felújításokkal pedig csak időt lehetett nyerni, a 2006/2007-es évadkezdés is műszaki okok miatt csúszott közel egy hónappal.

Erkel Színház helyett Thália

Az Operaház főigazgatója reméli, hogy 2011-ben újra megnyílhat az Erkel Színház, addig pedig a Thália Színház lesz az opera másodlagos játszóhelye.

Egyelőre azonban nem tudni, milyen tervek szerint kezdik meg az Erkel Színház felújítását, erről még egyeztetnek a pénzügyi és kulturális tárca illetékesei. Így azt sem lehet tudni, hogy mikor kezdődhet meg a rekonstrukció.

Vass Lajos korábban úgy nyilatkozott: magántőke bevonásával szeretnék megoldani a teátrum felújítását, és terveik közt szerepel az Andrássy úti palota teljes rekonstrukciója is. A főigazgató szerint a centenárium időpontjára kellene befejeződnie az Erkel Színház újjáépítésnek.

Már csak pénz kell

Ha az átalakítás már 2010-re lezárulna, az opera egy évadra átköltözhetne az Erkel Színházba az Ybl Miklós tervezte épületből - mondta Vass Lajos, aki így 2012-ig, vezetői mandátuma lejártáig két korszerűsített intézményt adhatna át.

Hogy pénz is lesz-e ezekre a fejlesztésekre, egyelőre nem tudni. A Thália Színházzal a 2007-2008-as évadra kötött szerződést az Operaház, összesen 41 előadás megtartására. A szükséges próbanapokat is megkapták, bár az évad első két hónapjában az Erkel Színház színpadát még próbateremként használják.

Vass Lajos hozzátette: továbbra is keresnek megfelelő játszóhelyeket a különleges előadások számára, ezekről még nincs konkrét megállapodás. Annyi bizonyos, hogy a következő évad megnyitója szeptember 7-én lesz a Magyar Állami Operaházban: hagyományosan Erkel Ferenc Bánk bánjával kezdődik a szezon.

A Thália Színházban szeptember 26-án játszanak először, Mozart A varázsfuvola című műve lesz műsoron. A Sztravinszkij-egyfelvonásosok után, a tervek szerint novemberben mutatják be az Operaházban Richard Strauss: Elektra címu muvét, Kovalik Balázs rendezésében.

Ugyancsak az Andrássy úti épületben, jövő év márciusában lesz a Bihari nótája című balett premierje, májusban pedig Csajkovszkij: Anyegin című művét állítja színpadra Zsámbéki Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×