eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

Vihar Horn és Gorbacsov kijelentései után

Mindegyik parlamenti párt elhatárolódott Mihail Gorbacsov azon pénteki budapesti kijelentésétől, amelyben az egykori pártfőtitkár, a Szovjetunió utolsó elnöke szükségesnek nevezte az 1956-os magyarországi szovjet bevonulást. Az MSZP azonban nem határolódott el Horn Gyula volt miniszterelnök szavaitól, aki azt mondta: karhatalmistaként a bűnözőkkel szemben lépett fel ötven évvel ezelőtt.

Az SZDSZ vasárnap este közleményben utasította vissza azokat az 1956-os forradalom emlékét gyalázó, Rákosi diktatúráját mentegető, Kádárt és rendszerét magasztaló nyilatkozatokat, melyek Horn Gyula 75. születésnapjához kapcsolódóan hangzottak el.

Mint fogalmaztak: az egykori miniszterelnök és a szovjet kommunista pártfőtitkár által tett kijelentések a liberális polgári demokrácia alapértékeit kérdőjelezik meg.

A szabad demokraták szerint ez egy történelemhamisító politikai gyakorlat, és meggyőződésük, hogy modern Magyarország nem építhető kádárista alapokra.

Horn Gábor, a kisebbik kormányzópárt ügyvivője az InfoRádiónak azt mondta: ilyen mondatokat nem hagyhatott volna szó nélkül a rendezvényen jelenlévő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Az MSZP Mihail Gorbacsov nyilatkozatától elhatárolódik, Horn Gyula volt miniszterelnökétől azonban nem.

Nyakó István, az MSZP szóvivője közölte: nem talált olyan momentumokat, amellyel ne tudna egyetérteni, Gorbacsovéban azonban több ilyen is volt.

Hozzátette: azt gondolja, hogy az MSZP kongresszusain Gyurcsány Ferenc pártelnök már megelőlegezte ezt az elhatárolódást, amikor Kádár János és Nagy Imre közül Nagy Imrét választotta.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke úgy vélte, Gorbacsov szavai történelemhamisítással érnek fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×