eur:
387.86
usd:
357.69
bux:
68137.83
2024. május 17. péntek Paszkál

A kormányfő több szigort vár - a nap legfontosabb hírei

Több és szigorúbb ellenőrzést kért a miniszterelnök a vámhatóság, az adóhivatal, az egészségbiztosítási pénztár és a munkaügyi felügyelőség vezetőitől.

Gyurcsány Ferenc a parlamenti találkozó után azt mondta: gazdasági elemzők szerint évente 1000 milliárd forintnyi adó- és járulékbevételtől esik el a költségvetés a fekete- és szürkegazdaságban eltűnt jövedelmek miatt.

Úgy fogalmazott: ha ez a pénz megjelenne a költségvetésben, akkor tíz százalékponttal lehetne mérsékelni a járulékterheket és csökkenhetne az áfa is. A Fidesz szerint a kormány csak szavakban harcol a feketegazdaság ellen.

A Fidesz ismét népszavazást kezdeményez a kórház-privatizációról

Ismét benyújtotta az Országos Választási Irodának a kórház-privatizációról, a gyógyszerforgalmazásról és a termőföldről szóló népszavazási kérdéseit a Fidesz.

Az ellenzéki párt alelnöke emlékeztetett: ezekben a kérdésekben hétfő délutánig lehetett aláírásokat gyűjteni. Pokorni Zoltán azt mondta: azt szeretnék, hogy ezekről a kérdésekről a másik hárommal - a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szólóval - együtt tarthassák meg a népszavazást, lehetőleg még az idén.

Horn Gyuláétól nem, Gorbacsov nyilatkozatától elhatárolódik az MSZP

Az MSZP elhatárolódik Mihail Gorbacsov nyilatkozatától, Horn Gyula volt miniszterelnökétől azonban nem - közölte a szocialista párt szóvivője.

Nyakó István hozzátette: az MSZP nem ért egyet az egykori szovjet pártfőtitkár Horn Gyula pénteki születésnapi ünnepségén elhangzott beszédével, amelyben a politikus a többi között úgy fogalmazott: 1956-ot nem lehetett megúszni a szovjet bevonulás nélkül.

A Fidesz szerint Mihail Gorbacsov kijelentése történelemhamisítással ér fel.

Az SZDSZ már vasárnap visszautasította azokat a nyilatkozatokat, amelyek Horn Gyula 75. születésnapjához kapcsolódóan hangzottak el az egykori miniszterelnöktől és a volt szovjet kommunista pártfőtitkártól.

Az emberek többsége szerint rossz irányba halad az ország

A Gallup legfrissebb felmérése szerint a válaszadók 68 százaléka véli úgy, hogy a Gyurcsány-kormány hivatalba lépése óta hátrányára változott az ország.

Közülük 26 százalék szerint az egy éve megalakult második Gyurcsány-kabinet idején kifejezetten rossz irányú változások történtek.

A Gallup 2007. június 19-e és 24-e között, 1.024 választópolgár megkérdezésével készítette a felmérést, amelyben a részterületeket összesítve értékelő, 100 fokú skálán az új Gyurcsány-kabinet 31 pontot ért el; ez alapján a rendszerváltás óta eltelt időszak kormányai közül a mostanival a leginkább elégedetlenek a választók.

Kevesebb a hiány a vártnál

Júniusban az önkormányzatok nélkül 250,7 milliárd forint volt az államháztartás hiánya; ez 2,9 milliárddal kevesebb a vártnál - közölte az előzetes adatok alapján a Pénzügyminisztérium.

Tavaly júniusban 303,9 milliárd forint volt a deficit. A tájékoztatás szerint az első hat hónapban a hiány megközelíti az 1.004 milliárd forintot, ami a GDP 4 százalékának felel meg.

Bankszövetség: Még másfél évig nem lehet adóreform

A Magyar Bankszövetség elnöke szerint 2009. előtt nincs lehetőség átfogó adóreform végrehajtására. Erdei Tamás azt mondta: a változtatásokra szükség van, de a költségvetés egyensúlyi helyzete most nem engedi meg a komoly módosításokat.

A szakember úgy vélte: a 2008-tól tervezett adóváltozások inkább egyszerűsítések, de az adószint nem változik.

Jelentősen drágulhat a kenyér augusztusban

Akár 30 százalékkal is drágulhat a kenyér augusztusban - közölte a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -kereskedők Szövetségének főtitkára.

Pótsa Zsófia az InfoRádióban elmondta: tavaly 26-27 ezer forint volt a búza tonnánkénti felvásárlási ára, míg az idén 40 ezer forintot fizetnek a termelőknek. A Magyar Pékszövetség elnöke szerint a gyártók kénytelenek lesznek a gabona árának emelkedését beépíteni a kenyér árába.

Ilonka Boldizsár az InfoRádióban azt mondta: a pékek várhatóan a liszt drágulásával megegyező mértékben emelik a kenyér árát.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×