eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Demeter: a Papp-jelentés a Fideszt igazolja

A Papp-bizottság jelentése igazolja a Fidesz korábbi állításait, miszerint a rendőrség október 23-án szakszerűtlen intézkedéseket hozott az alkotmányos jogaikat gyakorolni kívánó békés megemlékezők kárára, és rátolta a randalírozókat a Fidesz-gyűlésére - mondta Demeter Ervin, az ellenzéki párt képviselője.

Közölte: a jelentés megállapítja, hogy a rendőrség rátolta a randalírozókat a Fidesz Astoriánál tartott gyűlésére, ahol nem tudták garantálni a gyülekezési jog zavartalan biztosítását.

A politikus hangsúlyozta: fontosnak és hasznosnak tartják a jelentést, amelytől azt remélik, hogy elhárítja az akadályokat az áldozatok jogi, anyagi és a lelki kárpótlása elől.

Szerinte a jelentés egyértelműen megállapítja a vezetői felelősöket, a beosztottak felelősségét viszont a rendőrségi vezetők dolga tisztázni.

Demeter Ervin a miniszterelnök felelősségéről szólva kiemelte: Gyurcsány Ferenc tavaly október 22-én találkozott a rendőri vezetőkkel, így csak a miniszterelnöki elvárásoknak való megfelelés lehet a magyarázat a szakszerűtlenségekre.

Szerinte ezt bizonyítja az is, hogy Gyurcsény Ferenc nyilvánosan megdicsérte a rendőrséget október 23. után.

A fideszes politikus úgy vélte: szintén a miniszterelnök felelőssége és hibás döntése volt, hogy hivatalában tartotta Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt, akivel kapcsolatban a jelentés azt a súlyos állítást fogalmazza meg, hogy a BRFK vezetője az október 24-én tartott sajtótájékoztatóján hiteltelenné tette a rendőrség tevékenységét.

Demeter Ervin kitért arra is, hogy a jelentés szerint a főkapitányi intézkedés kiadása nem történt meg, így a helyszíni parancsnokok sem tudtak biztosítási tervet készíteni, valamint a BRFK által készített biztosítási terv nem felelt meg szakmai követelményeknek, az eseménynaplóban pedig nem nyomon követhetőek a rendőrség intézkedései.

Kiemelte: a jelentés megállapítja azt is, hogy a gumilövedékek és a könnygázgránátok használata nem állt arányban a feladatellátás mértékével és veszélyességével.

A Papp Károly rendőr dandártábornok vezette vizsgálóbizottság, amelynek jelentését pénteken tették közzé a rendőrség honlapján, alapvetően törvényesnek, de több elemében szakszerűtlennek ítélte a tavaly október 22-24. rendőrségi fellépést a fővárosban.Daróczi Dávid kormányszóvivő Demeter Ervin szavaira reagálva hangsúlyozta: a rendőrség dolga, hogy a bűnözőkkel szemben kemény legyen, ugyanakkor szolgálatkész a jogkövető polgárokkal.

Ezt határozta meg célként a miniszterelnök a rendőrség új vezetőinek - tette hozzá.

"Gyurcsány Ferenc olyan rendőrséget akar, amely a bűnnel csak bűnüldözés közben találkozik, a szabadság és a rend biztosítása érdekében dolgozik" - hangoztatta.

Hozzátette: a rendőrség új vezetőinek az a dolguk, hogy az elmúlt időszak minden tanulságát feldolgozva hajtsák végre a rendőrségi reformot, és újítsák meg a rendőrséget.

"A Papp-jelentés ennek a munkának egy mérföldköve. Helytelen, ha valaki ebből is pártpolitikai vitát akar csinálni, és rendőrellenes hangulatot akar szítani az országban" - szögezte le a kormányszóvivő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×