eur:
391.25
usd:
366.38
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Akkor is büntetnek majd, ha a háziorvos olcsó gyógyszert ír fel?

Megkapták a háziorvosok az egészségbiztosítótól a gyógyszerfelírási szokásaikról szóló első adatokat. Ezek alapján még nem büntetnek meg egy orvost sem, szeptembertől azonban már szankcionálják azokat a doktorokat, akik az átlaghoz képest túl sok drága gyógyszert írnak fel a betegeknek. Az orvosszervezetek nemcsak a törvény alapvetése ellen tiltakoznak, hanem úgy vélik: a szabályozás korántsem egyértelmű, így nem is lehet tudni, hogy pontosan miért jár a büntetés.

Mindegy, hogy milyen árú gyógyszert írnak fel a háziorvosok, mindig lesznek olyanok, akiket megbüntetnek, hiszen az átlagszámításhoz feltétlenül szükséges, hogy egyes összegek meghaladják a középértéket - mondta az InfoRádiónak a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának elnöke.

Kertai Aurél hozzátette: problémát okoz az is, hogy azokat a gyógyszereket, amelyekre kiemelt tb-támogatás jár, csak szakorvosi javaslatra lehet felírni, és azt kell a felírni, amit ez a doktor javasol, a vényt azonban a háziorvos adja ki.

A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának elnöke szerint kérdéses még, hogyan számol a biztosító akkor, ha a beteg nem a háziorvos által felírt gyógyszert váltja ki a patikában azért, mert mégis a bevált készítmény mellett dönt, vagy azért, mert éppen nem kapható az a medicina, amely a vényen szerepel.

Az utóbbi esetben a páciensnek akár több gyógyszertárat is fel kellene keresnie, hogy hozzájusson a készítményhez, Kertai Aurél szerint azonban ez a betegek érdekei ellen van.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×