eur:
389.68
usd:
362.13
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Törvénytelenül használta a REBISZ a gumilövedékeket?

Jogtalanul használta a rendőrség az október 23-ai zavargások idején a gumilövedékes fegyvereket - mondta a Társaság a Szabadságjogokért elnöke a Budapesti Nyomozó Ügyészség állásfoglalására hivatkozva. Hozzátette: ez alapján, aki gumilövedékes fegyvertől szerzett sérülést a zavargások idején, polgári peres eljárást indíthat a rendőrség ellen, függetlenül attól, hogy milyen körülmények között érte a találat.

Budapesti Nyomozó Ügyészség véleménye szerint megállapítást nyert, hogy a Rendészeti Biztonsági Szolgálat anélkül használta a vizsgált vadászpuskákat és gumilövedékeket 2006. október 23-án, hogy az eszközök megfeleltek volna a rendszerbe állítás törvényi követelményeinek - mondta el az InfoRádiónak a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnöke.

Hivatalos állásfoglalás


Az Országos Rendőr-főkapitányságtól a Budapesti Nyomozó Ügyészséghez érkezett levélben ez áll: "...a 12/70 kaliberű IZS-27-E és Bajkal MC-21 típusú sörétes vadászfegyverek és lőszereik beszerzése és használatba vétele - az előírtak figyelmen kívül hagyásával - az ORFK fegyverzeti-műszaki szakterület szakmai közreműködése, illetve jóváhagyása nélkül történt meg."

A fegyvereket és a lövedékeket vizsgáló igazságügyi fegyverszakértői jelentésben az szerepel: "...a jelenleg is hatályos 24/2002. (BK 17.) BM utasítás 6. számú melléklete nem tartalmazza a rendszeresített termékek és tárgyi eszközök között sem a sörétes vadászpuskákat, sem a gumilövedékes, illetve granulátumos lőszereket."

Perelhetnek?

Dénes Balázs, a TASZ elnöke közölte: az eszközök rendszerbe vételét csak hat héttel az október 23-i zavargások után, december 6-án hagyta jóvá az igazságügyi és rendészeti miniszter, vagyis a fegyvereket és a lövedékeket a REBISZ törvénytelenül használta.

Amennyiben ez igaz, úgy bárki, aki tavaly ősszel gumilövedéktől szerzett sérülést - függetlenül attól, hogy a fegyverhasználat jogszerű vagy jogszerűtlen volt-e -, valószínűleg sikerrel perelheti majd a rendőrséget polgári peres eljárásban kártérítésért - jelentette ki a jogvédő szervezet elnöke.

Dénes Balázs hozzátette: demokráciában az állam erőszakhatalmát törvényesen használó rendőrség kizárólag olyan eszközöket vethet be, amelyek átmentek a törvényesség szűrőjén, amelyeket annak rendje és módja szerint rendszerbe állítottak.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×