eur:
389.34
usd:
361.61
bux:
68034.28
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Még egy hetük van a felvételizőknek, hogy mindent beküldjenek

Jövő szerdáig kell elküldeniük a felvételizőknek a nyelvvizsga igazolásokat, okleveleket és bizonyítványokat.

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ igazgatója az InfoRádióban elmondta: legkésőbb július 11-én postára kell adni azokat a dokumentumokat, amelyek többletpontokat jelentenek a felvételizőknek.

Kerekes Gábor hozzátette: a végzős középiskolások az év végi bizonyítványukról és a jelentkezési határidő után megszerzett nyelvvizsgáikról egy egyszerű fénymásolatot is küldhetnek, nem kell azt hitelesíttetniük, ám azt utólag igazolniuk kell, hogy a dokumentumokat postára adták.

Aki nem akar sorban állni a postán, az a felvi.hu-n elektronikusan is eljuttathatja a dokumentumokat az információs központba.

Az igazgató arra kért minden jelentkezőt, hogy ezen a honlapon ellenőrizze is, hogy a központ megkapta-e a papírjait, és megfelelő pontszámot adtak-e arra, így a hibákat még a ponthúzás előtt korrigálhatják.

Ezért járnak a többletpontok

Az idei évtől az igazságosság jegyében előnyben kell részesíteni a felvételi eljárásban több társadalmi csoportot - írja elő az erről szóló kormányrendelet.

Négy többletpont jár a hátrányos helyzetű jelentkezőknek, és további négyet kaphatnak, ha tartós nevelésben vannak, vagy ha bizonyítják, hogy szüleik legfeljebb nyolc általánost végeztek.

Hátrányos helyzetűnek az számít, akit a település jegyzője védelembe vett, rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül, vagy tartós védelembe vettek.

Nyolc többletpontot kaphatnak a fogyatékkal élő felvételizők, és ettől az évtől a kismamák, valamint a GYES-en, vagy GYED-en lévők. Õk a többletpontok mellett tandíjmentességet is kapnak.

Tantárgyanként hét pluszpontot kap az a jelentkező, aki az érettségi vizsgát a kért tárgyból emelt szinten teljesíti, de csak akkor, ha legalább közepes eredménnyel vizsgázik.

Ha viszont olyan nyelvből tesz a felvételiző emelt szintű érettségit, amelyből már nyelvvizsgája is van, akkor választhat, hogy melyik jogcímen kéri a többletpontot.

A középfokú C típusú nyelvvizsgáért 7, a felsőfokúért 10 pluszpont adható, egyszerre viszont csak két nyelvvizsgát lehet beszámítani. Az oktatási tárca ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a nyelvvizsgát nem lehet emelt szintű érettséginek beszámítani.

Huszonnégy többletpontra jogosult, aki Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen és a Szakmacsoportos Szakmai Előkészítő Versenyen a legjobb 15-be bekerült, de csak akkor, ha abból a tárgyból versenyez, amelyikből az adott szakon számolnak érettségi pontot.

Továbbra is legfeljebb 24 többletpontot lehet beszámítani, és ezt kell hozzáadni a 120 szerzett ponthoz, amit egy-két szakot leszámítva az érettségi eredményből számítanak ki.

Jövőre differenciáltabb pontszámítás várható, a tervek szerint 500 lesz a maximális pontszám, minek következtében láthatóbb lesz a különbség a felvételi eredmények között.

Hanganyag: Póth Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×