eur:
389.41
usd:
363.35
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Eljött a mi időnk: az emberiség visszavág

A Népszabadság arról ír, hogy patogén gombákkal irtja a kullancsokat két magyar tudós találmánya. Az eljárást már szabadalmaztatták, a gyártót még keresik a környezetre ártalmatlan rovarirtó szer számára.

A patogén gombákat tartalmazó rovarirtó szereket külföldön már alkalmazzák, például krumplibogarak, sáskák, levéltetvek ellen. Amerikában ilyen eljárással gyártanak kullancs elleni irtószert is, de az csak az Amerikában elterjedt kullancsfajták ellen hatékony.

A magyar kutatók munkája arra irányult, hogy megállapítsák, milyen gombák veszélyesek a magyarországi kullancsokra.

A Magyar Nemzet írása szerint egy panellakás árába, csaknem kilencmillió forintba kerül majd egy új harcászati rádió beszerzése a honvédségnek. Igaz, a norvég szállító folyamatos karbantartást, korszerűsítést és rendszerfejlesztést is ígér.

A Kongsberg nevű társasággal ugyanis a honvédelmi tárca módosította a szerződését, és az új megállapodás szerint már csak feleannyi URH-rádióra tart igényt.

Az ár viszont maradt a régi: 36 milliárd forint. Új, norvég rádiója ráadásul eddig még csak kevés alakulatnak van, hiszen a szerződés évekkel ezelőtti aláírása óta mindössze 799 darab érkezett meg az eszközökből a csapatokhoz, és ez is csak 2006-ban, mert a szállítmányok egy részét rendszerhiba miatt vissza kellett küldeni Norvégiába.

Az Index.hu írásából kiderül, hogy az Il Ferro csődje ellenére sem fellegzett be végleg a regisztráció során magas összeget elkérő, a szerződéses időszakra havonta több tízezer forintot ígérő cégeknek.

Az ország északkeleti részén néhány hónapja bukkant fel a Rolfautó. A honlapról viszont kiderül, hogy a Rolf Autónak tényleg vannak hirdetői, pontosabban partnerei és kiemelt partnerei, összesen hét.

Az idén február elsején alapított betéti társaságnak egyelőre nem sikerült komoly áttörést elérnie az autóreklám-piacon. Honlapjuk szerint több mint 100 szerződött partnerük van,

A Napi Gazdaság írásából kiderül, hogy egyre kevesebb egészségügyi szakdolgozó és orvos kap veszélyességi pótlékot, jóllehet a munkaköre alapján járna a kiegészítés.

A vizitdíj alól felmentést kapók körébe eredetileg az egészségügyi dolgozókat is besorolták, ám az ingyenes vizsgálatok lehetőségét nem tették kötelezővé a munkáltatók számára.

Nehéz pontos képet kapni az elmaradt pótlékokról, hiszen az érintettek nem beszélnek róla. A legtöbben inkább lemondanak a 10-30 százalékos többletjutattásról annak érdekében, hogy a fizetésüket megkapják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×