eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"A koalíció késésben van"

A több-biztosítós modellre való átmenet során a betegek fogják eldönteni, hogy váltanak-e biztosítót - véli az államreform bizottság egészségügyi szakmai munkacsoportjának vezetője. Mihályi Péter hozzátette: az MSZP egészségbiztosítási kompromisszumos javaslata a szolidaritás és a verseny új egyensúlyát teremti meg.

Az óvatos átmenet éppen azt szolgálja, hogy minél kevesebbet érezzenek az emberek: mindenki ugyanúgy fizeti, illetve nem fizeti - például a nyugdíjasok - majd a járulékot, mint korábban - mondta a több-biztosítós rendszerre való áttérésről az InfoRádió Aréna című műsorában az államreform bizottság egészségügyi szakmai munkacsoportjának vezetője.

Mihályi Péter hozzátette: amikor a biztosítók megjelennek, az embereket - valószínűleg valamilyen területi beosztás alapján - az egyikhez vagy a másikhoz sorolják, a rendszer indulásának másnapján pedig azzal a társasággal szerződhetnek a továbbiakra, amelyikkel szeretnének.

Az első átlépésnek határidőt is szabnak, körülbelül két hónapot kapnak majd annak eldöntésére az emberek, hogy mely társasággal akarnak szerződést kötni, a következő biztosítóváltási lehetőség valószínűleg egy év múlva lesz - közölte az egyetemi tanár.

A szolidaritás és verseny új egyensúlya

Nagy jelentőségűnek tartja Mihályi Péter, hogy az MSZP elnöksége aláírta az egészségbiztosítási rendszer átalakításának kompromisszumos javaslatát, amely politikai dokumentumnak tekinthető.

Az államreform bizottság egészségügyi szakmai munkacsoportjának vezetője közölte: ebből és a miniszterelnök szavaiból kirajzolódik egy olyan modell, amely alapvetően a szolidaritás és a verseny egy újfajta egyensúlyát kívánja megteremteni.

A dokumentum leszögezi, hogy megszűnik a jelenleg fennálló egészségbiztosítási monopólium: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár mellett más biztosítótársaságok is működnek és versenyeznek majd.

Mihályi Péter elmondta: az SZDSZ korábban is szabályozott versenyt képzelt el az egészségbiztosítók piacán, a miniszterelnök által most letett dokumentum pedig szintén ilyen rendszert vázol fel.

Bár a koalíció késésben van, hiszen az egészségbiztosítói rendszer átalakításáról már a múlt év végén döntést kellett volna hozni, az egyetemi tanár úgy véli, az ilyen nagy jelentőségű ügyekben előfordul a késlekedés.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×