eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Beüthet az áramkrízis

A villamosenergia-ipari krízisbizottság szerdai ülésén a szakemberek megállapították, hogy a magyar erőműrendszer nem tud lépést tartani a klímaberendezések rohamos térnyerésével - írja a Népszabadság. Tartós megoldás egyelőre nem született, így nyáron beüthet az áramkrízis.

A Népszabadság úgy tudja: szerdán összeült a villamosenergia-ipari krízisbizottság. A szakemberek megállapították: a magyar erőműrendszer nem tud lépést tartani a klímaberendezések rohamos térnyerésével. Tartós megoldás egyelőre nincs, így nyáron beüthet az áramkrízis. A bizottságot egy rendelet szerint akkor kell összehívni, amikor az áramellátó rendszer biztonsági tartalékai a napi igények tíz százaléka alá esnek. Ilyen lépésre a nyári fogyasztás problémái miatt még sosem volt szükség, most viszont ez a helyzet állt elő. Ellentétben a májusi esettel, amikor majdnem egy órára lakossági korlátozást is el kellett rendelni, az ok most nem üzemzavar volt, hanem a klímaberendezések egyre növekvő energiaigénye, ami miatt szerdán még nem kellett áramkorlátozásokat elrendelni.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy késik a kolozsvári Mátyás-szobor restaurálása. Erdélyi civil szervezetek megkongatták a vészharangokat, mert rohamosan romlik a Fadrusz János alkotta szoborcsoport állaga, emiatt pedig veszélybe kerülhet Kolozsvár egyik jelképe.

Az Index.hu szerint száz megabites interneteléréssel akadozás nélkül lehet egy időben játszani, tévézni, böngészni, telefonálni és filmeket letölteni. Hamarosan lesznek is ilyen hozzáférések, viszont ha nem történnek meg a szükséges fejlesztések, akkor sok embernek kell majd várnia a nagyon szélessávú internetre.

A Világgazdaság arról ír, hogy közel kilencezer ember kapott felmondólevelet az első negyedévben, másfélszer annyi, mint a tavalyi év azonos időszakában. A cégek többsége finanszírozási, termelési és értékesítési gondok, költségcsökkentés, eladósodás, felszámolás, gyárbezárás miatt kénytelen megválni a dolgozóktól. A feldolgozóiparban működő cégek mellett a közigazgatás és az egészségügy foglalkoztatói jelentették be az illetékes munkaügyi központokhoz a legnagyobb létszámot érintő csoportos elbocsátásokat. A legtöbben Közép-Magyarországon váltak munkanélkülivé, számuk meghaladta a kétezer-háromszázat. A vállalatok eddigi jelzései alapján az április és június közötti időszak, sőt az év második fele sem lesz kegyesebb a dolgozókhoz.

A Napi Gazdaság szerint médiatörténeti eseményre készül a parlament, amely a tervek szerint a mostani ülésszak végén több ponton is módosítja a médiatörvényt.

Hanganyag: Póth Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×