eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A háttérben Somody áll?

Kísértetiesen hasonlít az MSZP elnöke által felvázolt egészségbiztosítási modell az Irányított Betegellátási Rendszer veresegyházi megalkotójának reformjavaslatához. Somody Imre üzletember korábban az InfoRádiónak ugyanazt mondta, mint ma a miniszterelnök: regionális szinten kell versenyeztetni a pénztárakat.

Új modellként tálalta Gyurcsány Ferenc az MSZP egészségbiztosítási javaslatát, ezzel közeledve az SZDSZ tisztán üzleti alapon működtetendő modelljéhez. A pártelnök azt mondta, csillapított versenyre, egy biztosítóra és több pénztárra van szükség.

Ezt a versenyt a biztonságos átmenet érdekében alapvetően regionális alapokon megszervezett pénztárokból kell elindítani, aztán nyissuk ki ezeket a pénztárakat, és a megalakulást követően tehessenek ezek a pénztárak más régiók számára is ajánlatot - közölte a kormányfő.

A modell azonban nem tűnik újnak, az Irányított Betegellátási Rendszer veresegyházi megalkotója ugyanis korábban az InfoRádiónak egy hasonló elképzelést vázolt fel. Somody Imre üzletember javaslata annyiban különbözik, hogy ő az OEP-et darabolta volna fel regionális biztosítókra.

Ha rajtam múlna, én azt mondanám, hogy a jelenlegi biztosítót szét kell szedni hét regionális OEP-re, tehát meg kell tenni azt a lépést, hogy az OEP felügyeleti és egyéb szerepeit leszedni arról, hogy biztosítási tevékenységet folytasson, és a hét régióban engedélyezni kellene hét versenyző szereplő működését - mondta.

A hasonlóság azért is tűnik ki, mivel a Heti Válasz azt írta, az egészségügy irányításában az egészségügyi miniszter mellett nagy befolyása van a tárcavezető kabinetfőnökének, Matejka Zsuzsannának, a veresegyházi Misszió Egészségügyi Központ korábbi vezetőjének és Somody Imrének is.

Az üzletember korábban fideszes támogatással indult, a Medgyessy-kormány idején viszont már a szocialisták kiáltották ki a Missziót egyik legfőbb szellemi műhelyüknek.

Az elmúlt években több korábbi missziós került vezető egészségügyi pozícióba. Horváth Ágnesből miniszter, Kovács Attilából pedig államtitkár lett.

Emellett az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgató-helyettese lett Somody Imre testvére, Gertrúd, az OEP főigazgató-helyettesi székébe került Király Gyula, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet vezetőjévé nevezték ki Kincses Gyulát, az egészségügyi tárca kabinetszakértőjévé Kuntár Ágnest, Gulyás Antal pedig előbb az Országos Mentőszolgálat helyettes-vezetője, majd a svábhegyi gyermekkórház felszámolásának miniszteri megbízottja lett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×