eur:
395.32
usd:
356.58
bux:
0
2024. szeptember 13. péntek Kornél

"Feszültség van, szakadás nem lesz a kormánykoalícióban"

Szakértők szerint jól látható koalíciós feszültség van a kormányzó pártok között, válságról azonban nem lehet beszélni, és az sem valószínű, hogy szakad a koalíció. Kiszelly Zoltán politológus, Juhász Attila, a Political Capital szakértője és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet elemzője szerint az elmúlt időszakban az egészségügyi reformhoz kapcsolódóan felerősödtek a nyilvánosságra hozott nézetkülönbségek az SZDSZ és az MSZP között.

A szakértők egyetértettek abban: a feszültség alapvető oka, hogy a felek eltérően értékelik azt, milyen sebességgel kellene folytatódniuk a reformoknak. Nemcsak kommunikációs csatározásról, hanem szemléletbeli különbségekről van szó - mutattak rá.

Juhász Attila szerint egyrészt politikai jellegű a feszültség: az SZDSZ folyamatosan látszódni akar, bizonyítani, hogy az MSZP-től eltérő politikát visz. Emellett valós a szakpolitikai különbség is: a két párt más-más modellt tart megfelelőnek az egészségbiztosítási rendszer átalakításakor.

Élezi a kérdést a politikai környezet


A politikai környezet is kiélezetté teszi a kérdést, hiszen a kormánykoalíció népszerűtlen, a kormány körüli instabilitást pedig tovább fokozza a koalíciós vita.

Kiszelly Zoltán szerint az alapvető különbség abból adódik, hogy az SZDSZ mára a modernizáció és az átalakítás nyerteseinek rétegpártjává vált, míg az MSZP egy tömegpárt, amely minél több társadalmi csoportot, de alapvetően az átalakítás veszteseit próbálja megszólítani.

A két párt tehát eltérően látja azt a kérdést, hogy milyen sebességgel kellene a reformoknak folytatódniuk - tette hozzá. A legélesebb ellentét szerinte Budapesten figyelhető meg, ahol alapvetően pénzelosztási kérdések merülnek fel.

Kettéválna az SZDSZ


A koalíció azonban nem fog szakadni - mondta Kiszelly Zoltán. Habár óriási viták vannak, a felek tudják: ha szakad a koalíció, akkor az az SZDSZ kettéválásával is járna, a liberálisok egy része ugyanis valószínűleg átülne a szocialista padsorokba.

Ha pedig ez megtörténne, akkor az SZDSZ-ben maradók már biztosan nem jutnának be a parlamentbe - hangsúlyozta a politológus. A szakértő szerint a másik összetartó erő az, hogy ha előrehozott választásokat tartanának, akkor valószínűleg a Fidesz nyerne.

A koalíciós partnerek azért is érdekeltek abban, hogy egymás mellett maradjanak, mert a 2010-es választásokat az a nagy párt nyeri majd, amelyiknek két szövetségese lesz - tette hozzá Kiszelly Zoltán.

Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 05:00
×
×
×
×