eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egy kezelés után többször kell vizitdíjat fizetni

Egy kezelés után többször kell meg fizetni a vizitdíjat, ha a kezeléshez kapcsolódó vizsgálatokat az intézményen belül külön szolgáltató végzi - tudta meg az InfoRádió a vizitdíjért felelős miniszteri biztostól. Ari Lajost annak kapcsán kérdeztük, hogy egy hallgatónk jelezte: válltörésekor az ellátáson kívül a röntgenért is 300 forintot kellett fizetnie.

Egy miskolci hallgatónk jelezte: 600 forintot kellett kifizetnie a Diósgyőri Kórházban, amikor ellátták a válltörését. A mentősök állítólag már a mentőben figyelmeztették arra, hogy az ellátásért és a röntgenért külön ki kell fizetni a 300 forintos vizitdíjat, és mint kiderült, így is lett.

Mivel a vizitdíj egyik alapelve, hogy egy nap, egy kezelésért csak egyszer lehet elkérni a térítési díjat, az InfoRádió megkereste az Egészségügyi Minisztériumot. Kovács Attila államtitkár azt mondta, szabálytalan az eljárás.

"Nem csak a kórházban, a szakrendelőkben is úgy van, hogy egy nap, egy betegnek ha több szolgáltatást vesz igénybe, akkor is csak egyszer kell fizetnie, tehát ez egyszerűen téves. Ha jóindulatú vagyok, akkor ez tudatlanságra utal, ha rosszindulatú vagyok, akkor az még rosszabb, akkor az a szándékos becsapása a betegeknek" - fogalmazott.

Időközben kiderült, hogy a Diósgyőri Kórházban a röntgenvizsgálatot egy külsős cég végzi, amelynek külön szerződése van az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral.

A vizitdíj bevezetéséért felelős miniszteri biztos szerint a kórház így jogosan kéri el többször a 300 forintot.

Ari Lajos az InfoRádiónak elmondta, ha egy kórházban az ügyeletes orvos például öt különböző szakorvoshoz küldi tovább a beteget, és azok szerződött szolgáltatók, mindegyikük jogosan kérheti el a vizitdíjat.

Felvetődik a kérdés, hogy ilyenkor miért nem érvényesül az "egy nap, egy kezelés, egy vizitdíj" elve, és hogy a beteg honnan tudja, hogy egy adott szolgáltatást külön vállalkozás végez.

Ari Lajos erre azt mondta, ki van írva, hogy hol kell vizitdíjat fizetni és hol nem. Az Egészségügyi Minisztérium mindemellett azt javasolja, hogy a vélt károsultak a panaszaikkal forduljanak az Egészségbiztosítási Felügyelethez.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×