eur:
389.72
usd:
362.77
bux:
68044.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Döntött az Alkotmánybíróság a népszavazásról szóló törvényről

Az alaptörvénnyel ellentétesnek tartja a népszavazásról szóló törvényt az Alkotmánybíróság, mert nincs szabályozva: sikertelen népszavazás esetén mikor lehet újabbat kiírni ugyanabban a kérdésben.

Az Alkotmánybíróság szerint mulasztásos alkotmánysértés áll fent, mert az Országgyűlés nem szabályozta, hogy az eredményes ügydöntő népszavazás meddig kötelező a törvényhozásra.

Az Alkotmánybíróság azt is kifogásolta, hogy nincs szabályozva: sikertelen népszavazás esetén mikor lehet újabbat kiírni ugyanabban a kérdésben.

Az indoklás szerint ezek a szabályozási hiányosságok bizonytalanságot teremtenek a választópolgárok számára, amennyiben nem tudhatják, hogy ugyanabban a kérdésben sikertelen népszavazás esetén mikor lehet újabbat tartani.

Ugyanígy bizonytalanságot teremtenek az Országgyűlés számára is, amennyiben nem tudhatja, hogy a sikeres népszavazás meddig kötelezi, azaz ugyanabban a kérdésben mikor változtathatja meg a szabályozást. A jelenlegi szabályozás emellett nem tiltja, hogy a parlament a népszavazási eredménnyel ellentétes törvényt alkosson.

Az Alkotmánybíróság arra kötelezte az Országgyűlést, hogy 2007. december 31-ig tegyen eleget jogalkotási kötelezettségének.

A népszavazásról szóló jogszabály korábban azt tartalmazta, hogy a népszavazás eredménye két évig kötelező, ám egy évtizede ezt a passzust kihagyták a törvényből.

A népszavazásról szólót törvényt 2002 óta több alkotmánybírósági indítványban is támadták, többek között Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke.

Az Alkotmánybíróság Trócsányi László ellenvéleményével hozta meg a határozatát.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×