eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Rendszergazda lesz az elküldött tanárokból?

Eltérően érinti a kis- és nagyvárosokat a pedagógusok szeptember elsejétől életbe lépő kötelezőóraszám-emelése. Az intézkedés azonban mindenhol elbocsátásokat eredményezhet.

Tízezer pedagógus elbocsátására számít a következő hónapokban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Szeptember 1-jétől két órával növekszik a tanárok, egy órával pedig a tanítók óraszáma.

Az InfoRádió által megkeresett önkormányzatok szerint ahhoz, hogy ezt tartani lehessen, meg kell válni néhány pedagógustól.

Kevés a gyerek

A nyíregyházi polgármesteri hivatal ezekben a napokban tárgyal a város oktatási intézményeivel az óraszámemelésről.

Békési Elemér, az oktatási, kulturális és sportiroda vezetője azt mondta: gondot okoz az is, hogy az általános iskolákban egyre kevesebb a gyerek.

Ahogy mi előzetesen számoltuk, százötven álláshelyet érinthet az óraszámemelés. Ez nem azt jelenti, hogy ennyi embernek kell elmenni, hiszen valaki nyugdíjba mehet, üres állások lehetnek - fogalmazott Békési Elemér.

Az oktatási, kulturális és sportiroda vezetője hozzátette: a térségben egyre több a hátrányos helyzetű gyermek, így néhány elbocsátandó tanárt átképeznek majd fejlesztő pedagógusnak, de lehetőség az is, hogy a jó számítógépes tudással rendelkező tanárokat rendszergazdaként foglalkoztassák tovább.

Kétszázötven embert érinthet

Győrben csak a nyugdíjazásban és a részmunkaidős foglalkoztatás elterjedésében bízik az önkormányzat. Papp András, az oktatási és kulturális osztály vezetője az InfoRádiónak elmondta: ez utóbbi nem túl népszerű a bérviszonyok miatt.

Nem mondható, hogy nem vesznek el munkahelyek, hiszen legalább tíz százalékkal csökkenti az óraszámemelés a pedagógus létszámszükségletet. A városban kétezer-ötszáz pedagógus van, én kétszázötven-kétszázhatvan fővel számolok - latolgatott Papp András.

Szerencsések

A kisebb településeken kedvezőbb a helyzet. A Tolna megyei Bátaszéken egy általános iskola és egy gimnázium van. Kemény Lajos, az általános iskola igazgatója szerint az ötvennyolc fős tantestületből senkit nem kell az utcára tenni.

Szerencsések vagyunk, nyugdíjba megy három kolléga, az egyikük félállású. Tehát két és fél álláshellyel úgy csökken a dolgozói létszám, hogy nyugdíjba mennek, és egy kolléganő pedig anyaságira ment, mert már szült - részletezte Kemény Lajos.

Az igazgató hozzátette: van még egy nyugdíjas korú dolgozójuk, így szükség esetén őt is nyugdíjba tudják küldeni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×