eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A vudun vitatkozott Gyurcsány és a Fidesz

A miniszterelnök szerint az ország lassan túl van a kiigazítás legbonyolultabb és legnehezebb részén. Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában "levuduzta" a Fidesz gazdaságpolitikáját, mert az szerinte nem működik. Az ellenzéki párt frakcióvezetője viszont arról beszélt, hogy a választási kampányban a kormány is adócsökkentést ígért.

A kormányfő szerint az ország kezd túllendülni a kiigazítás legbonyolultabb és legnehezebb részén.

Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában a parlamentben hangsúlyozta: a terveknek megfelelően csökkenő hiányra, inflációra és fehéredő gazdaságra lehet építkezni.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy az elmúlt kilenc-tíz hónapban a magyar gazdaság "hihetetlen gyors tempóban" mozdult az egyensúly felé. Hozzátette: évek óta először, az év végére várható hiányt nem fölfelé, hanem lefelé korrigálják.

Hozzátette: az erőfeszítés, amelyett az ország tett, meghozta első gyümölcseit.

Van, akinek leginkább az fáj, hogy sokan úgy gondolják, sikeres lesz ez a politika, és van, aki ezt nem szeretné - közölte a kormányfő.

Az infláció kapcsán a miniszterelnök megjegyezte: év végére az infláció visszatérhet arra a szintre, ahol sokkal könnyebben kezelhető.

Kitért arra, hogy az elmúlt időszakban 30-35 ezerrel növekedett a regisztráltan foglalkoztatottak száma, e mögött a gazdaság kifehérítése is áll.

"Az elmúlt 17 évben most először történik meg, hogy elemzők és kutatók egyaránt azt mondják, mérhető és érzékelhető, hogy nagyobb lett a legális munkavégzés, működnek azok az ösztönzők, amelyeket az elmúlt években bevezettünk" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy Brüsszel elfogadta az Új Magyarország Fejlesztési Tervet, így Magyarország az első tíz olyan tagállam közé került, amelynek elfogadott programja van.

Hozzáfűzte: azok, akik kritikával illeték a programot, nem jelentkeztek a dokumentum aláírása után, hogy "miniszterelnök úr elnézést kérünk, a bántás, a kritika méltatlan volt".

A vád tárgya: a vudu

A miniszterelnök "vudu gazdaságpolitikának" nevezte a Fidesz gazdaságpolitikáját, mert olyan programot hirdetett, amely nem működőképes.

Erdős Tibor akadémikus tanulmányára hivatkozva hozzátette: az adó- és járulékbevételek pontosan annyival csökkentek, mint amennyivel csökkentették az adó- és járulékkulcsot.

"Azt javasolnám azoknak, akik nagyon kényesek arra, hogy ők csak tévednek, de nem hazudnak (...), hogy számoljanak már" - mondta Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: a tévedés az jóhiszemű félreértés, de ha bizonyítják, hogy amit mondanak, nem állja meg a helyét, attól kezdve hazugság.

"Micsoda szégyen lenne: hazugságba esne a legnagyobb ellenzéki párt és annak elnöke, akiről tudjuk, hogy soha nem hazudott még" - közölte.

Gyurcsány Ferenc szerint a vudu gazdaságtan fogalmát 1980-ban idősebb George Bush használta republikánus riválisának, Ronald Reagennek a gazdaságpolitikájára.

Mint mondta, ezt a kifejezést arra a gazdaságra használják, amely szembe megy a közgazdaságtan ismert tételeivel, és amely vágyakból, az irracionalitásból épít kusza, bár sokak számára hihető gazdaságpolitikát.

Válaszában Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője rámutatott: a kormány a választások előtt adócsökkentő programot fogadott el és a választási kampányban is a járulékok csökkentését hangsúlyozta.A kormány folytatott "vudu politikát" az elmúlt egy évben - mondta Navracsics Tibor, Fidesz frakcióvezetője.

Ez egy vudu kormányzati politika, ami az elmúlt egy évben folyt - mondta a politikus, utalva arra, hogy az utóbbi négy hónap a megszorítások időszaka volt az egészségügyben, az oktatásban, a közlekedésben, de az emberek nem látják a lépések értelmét.

Navracsics Tibor szerint, ha a miniszterelnök által említett "vudu gazdaságpolitika" az adócsökkentést jelenti, akkor ebbe kategóriába tartozik az MSZP és az SZDSZ korábbi ötéves adócsökkentési programja vagy Gyurcsány Ferenc tavalyi kampányfilmje, amelyben arról beszél, hogy az adócsökkentés kormányát vezeti majd.

Hozzátette: ezek szerint a vudu gazdaságpolitikát képviseli az SZDSZ is, amely 2006 végig adócsökkentéssel kampányolt, valamint a nemzetközi cégek is, amelyek szintén egyetértenek az adóterhek csökkentésével, mert az a gazdaság kifehérítését és a gazdasági növekedést is elősegítené.

Az MSZP és az SZDSZ felelős ellenzéki politikát sürgetett a miniszterelnök napirend előtti felszólalása után.

Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője azt mondta: a Fidesz nem képvisel komoly politikát, amikor radikális adócsökkentést és ugyanakkor radikális kiadásnövekedést javasol.

Hozzátette: nem ért egyet azokkal, akik szerint nem baj, hogy nincs komoly ellenzék, szerinte jó lenne, ha az ellenzéki pártok valódi alternatív javaslatokat készítenének.

Göndör István (MSZP)szerint unokáink is nyögnék annak a hiánynak a kifizetését, amelyet a Fidesz "ígérethalmazának" megvalósulása generálna.

Boross Péter, az MDF frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: amikor a miniszterelnök azt mondja, hogy már látszik az alagút végén a fény, akkor azt is meg kell említeni, hogy "vudu-kategóriában" olyan "varázslatok" is vannak, amelyek ezt a fényt fényesebbnek tüntetik fel, mint amilyen lehet.

Hozzátette: nem kell foglalkozni azokkal a gazdasági elemző szervezetekkel és személyekkel, amelyek régen elkötelezték magukat az egyik vagy a másik oldalhoz.

Boross Péter úgy vélte: az infláció ugyan a "kamara haszna" és minden kormány hasonlóan használja ki, amikor például hat százalékosra tervezi nyolc helyett, de szerinte baj lenne, ha tartós maradna a magas infláció.

Rubovszky György, a KDNP frakcióvezetője arra emlékeztetett, hogy Magyarország 2004-ben még az unióhoz csatlakozó tíz ország közül minden tekintetben az élen volt, mára azonban sereghajtóvá vált.

Hozzátette: amit ma a kormány tesz, azt tagadta a választási kampányban, és a rossz gazdasági helyzetről beszélő ellenzéki képviselőket vádolta riogatással.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×