eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vége a magyar tagadásnak vírusügyben - a nap legfontosabb hírei

Brazíliában XVI. Benedek pápa aparecidai szentmiséjével megkezdődött az V. latin-amerikai püspöki konferencia. A magyar természetvédelmi területek ismeretének fontosságát hangsúlyozta a köztársasági elnök a Fertő-Hanság és az Õrségi Nemzeti Parkban tett látogatásán. Törvénymódosításokat sürget az adókinnlevőségek hatékonyabb behajtásáért az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal. A nap legfontosabb hírei.

Nagyszabású szabadtéri szentmise

Brazíliában mintegy 140 ezer hívő előtt mutatott be szabadtéri szentmisét XVI. Benedek pápa az aparecidai Szűz Mária-szentélynél. A Dél-Amerikai országba több ezer zarándok érkezett egyebek mellett Argentínából, Paraguayból, Chiléből és Peruból is, hogy találkozzon a katolikus egyházfővel.

A szertartással egyben elkezdődött az V. latin-amerikai püspöki konferencia, amelyen összesen 266 egyházi méltóság, köztük Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-Budapesti érsek vesz részt. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, aki az európai püspöki konferenciák tanácsának elnöke is, az InfoRdióban elmondta: a Pápa első latin-amerikai útja a keresztény misszió megújításaként is értelmezhető.

Erdő Péter hangsúlyozta: a mostani találkozó azért is jelentős, mert a latin-amerikai és a karibi térség püspöki konferenciái csak hatévenként találkoznak egymással. XVI. Benedek szerdán érkezett Brazíliába és a tervek szerint hétfőig tartózkodik a Dél-Amerikai országban.

Sólyom a Rába habzásáról is tárgyal az osztrák államfővel

A magyar természetvédelmi területek ismeretének fontosságát hangsúlyozta a köztársasági elnök a Fertő-Hanság és az Õrségi Nemzeti Parkban tett látogatásán. Sólyom László emellett méltatta a védett zöldterületeken dolgozók munkáját.

A köztársasági elnök három napig vendégeskedik a Nyugat-dunántúli természetvédelmi területeken, ahol egyebek mellett a Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozó, nemrég eredeti állapotára helyreállított Nyirkai-Hany tájvédelmi körzetbe is ellátogat.

Sólyom László szólt arról is, hogy június 16-án találkozik az osztrák köztársasági elnökkel, akivel tervei szerint a Rába - a természetvédelmi terület minősítését is befolyásoló - Ausztriából érkező szennyezéséről is tárgyal.

Mégis Magyarországról származott az angliai járványt okozó vírus?

Brit lapértesülés szerint Magyarország hivatalosan elismerte, hogy származhatott a területéről az év eleji, angliai madárinfluenza-járvány; Budapest korábban tagadta ezt. A Sunday Telegraph című konzervatív lap a magyar országos főállatorvos-helyettest idézi írásában.

Bognár Lajos úgy nyilatkozott: elképzelhetőnek tartja, hogy a fertőzést okozó vírus már benne volt egy vágásra küldött pulykatenyészetben, de nem voltak észlelhető tünetek a lappangási időszak miatt.

A szakember ugyanakkor hangsúlyozta: a fő felelősség mindenképp a járványtól érintett brit céget terheli. A magyarországi érdekeltségű Bernard Matthews baromfitenyésztő és -feldolgozó telepén 159 ezer pulykát öltek le a madárinfluenza miatt.

Az angliai laboratóriumi vizsgálatok szerint a Nagy-Britanniában és a korábban Magyarországon megjelent, az emberre is veszélyes H5N1-es vírus genetikai állománya csaknem teljesen azonos volt.A Fidesz kérdése

A Fidesz választ vár a Nemzetbiztonsági Hivataltól arra, hogy az áfacsalási ügybe keveredett Egymásért, Egy-másért alapítvány kormányközeli kapcsolatai jelentenek-e biztonsági kockázatot.

Demeter Ervin, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja az InfoRádióban emlékeztetett arra: az alapítvány munkájában a Nemzetbiztonsági Hivatal volt és jelenlegi munkatársai is részt vettek, emellett a szervezet kapcsolatot épített ki a kancelláriaminiszter családjával.

Tóth Károly, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista alelnöke az InfoRádióban úgy vélte: semmilyen kockázatról nem érdemes beszélni, hiszen Szilvásy György egyik testvére csupán eseti megbízást kapott az alapítványtól, a másikuk vezette intézmény pedig támogatásban részesült, ez pedig semmilyen érdemi kapcsolatot nem feltételez a kormányzattal.

Korrigálna az APEH

Törvénymódosításokat sürget az adókinnlevőségek hatékonyabb behajtásáért az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal. A felszámolási és végrehajtási főosztály vezetője szerint elsősorban a lefoglalt vagyontárgyak értékesítésének szabályait kellene korrigálni.

Várszeghi György hozzátette: 2005-ben 57 milliárd, 2006-ban pedig 45 és fél milliárd forint értékű ingó- és ingatlanvagyont foglaltak le, de ennek csak egy része került árverésre, mert a tartozást részben megfizették az adósok.

Hasisfogás az M7-esen

Tizenegymillió forint értékű hasist találtak a vámnyomozók az M7-es autópályán egy autó ellenőrzésekor. Sipos Jenő, a vám- és pénzügyőrség szóvivője elmondta: bűnügyi információk alapján vizsgáltak át egy benzinkút parkolójában álló gépkocsit tegnap este; a 3,2 kilogramm kábítószer a jármű hátsó lökhárítójánál kialakított rejtekhelyről került elő.

Hozzátette: az autó magyar állampolgárságú vezetőjét őrizetbe vették, és most azt vizsgálják, honnan indították útnak a drogot és mi lett volna a célállomás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×