eur:
385.38
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Csalódás vagy a felemelkedés záloga?

A magyar gazdák nagy fantáziát látnak a biodízelüzletben. Egyre többet termesztenek a különleges igényű növényből, a repcégől, amelyet azonban egyelőre főleg külföldön tudnak eladni. De lehet, hogy idén közülük sokan csalódnak.

A Népszabadság arról ír, hogy gyorsan ráharaptak a biodízelüzletre a magyar gazdák: az országban mindenütt sárgállik a repce, amelynek vetésterülete néhány év alatt megduplázódott. Egyelőre főleg exportálják a termést, hiszen a nagy hazai gyárak csak most épülnek, de az alapanyagul szolgáló növény ára már így is megugrott.

Az agronómusok szerint a repce különleges igényű növény, ezért az országban csak kevés helyen lehet biztonsággal és a megfelelő jövedelemmel termeszteni. Ráadásul a napraforgó terjedésével étkezési jelentősége csökkent.

Idén többen lesznek, akik csalódnak a növényben, ugyanis hiába csábítóan magas az ára és biztos a piaca, az őszi foghíjas kelés, a száraz tél, valamint a múlt heti fagyok pusztítottak. Ilyenkor, miközben a kiadások változatlanok, a kevéske termés mellett nem marad haszon.

Maguk vállalták a kockázatot?

A Magyar Nemzetben az olvasható: a Fidesz-nagygyűlés résztvevői október 23-án maguk vállalták a kockázatot, hogy a jogellenes tüntetők közé keverednek, és emiatt a rendőrség erőszakot alkalmaz velük szemben. Így foglalt állást Morvai Krisztina büntetőjogász feljelentését elutasítva a Fővárosi Nyomozó Ügyészség.

A Civil Jogász Fórum vezetője panasszal él, s ha szükséges, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul. A büntetőjogász elmondta: amennyiben nyolc napon belül benyújtandó panaszára nem kap megfelelő választ, akkor az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

Úgy látja: az ügyészség nincs tisztában a gyülekezési szabadság tartalmával. A jogszabályok ugyanis nagyon erős kötelezettséget fogalmaznak meg az állam, a rendőrség számára.

Jogállamban a hatóságnak garantálnia kell, hogy a békés ünneplők háborítatlanul elvonulhassanak rendezvényük helyszínéről - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×