eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Nyárra várja a fenntartható fejldődési stratégiát az unió

A nyugdíjrendszer fizetőképessége, szegénység és a területi különbségek visszaszorítása, a társadalom tagjainak egészsége - néhány fejezet Magyarország fenntartható fejlődésének nemzeti stratégiájából, amelynek munkaanyagát a kormány a napokban fogadta el, és egy június közepéig tartó társadalmi vita után küldi ki Brüsszelbe. Magyarország jelenleg az egyetlen az unióban, ahol még nem készült el a stratégia arról, hogyan képzelhető el az ország jövője a következő évtizedekben.

A magyar stratégia abból indul ki, hogy a fogyasztói társadalom egyes jelenségeinek erősödése nem fenntartható: az emberek olyan fogyasztási minták átvételére vágynak, amelyek hatásai nyugatabbra már láthatók - mondta az InfoRádiónak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium stratégiai főosztályvezetője.

Faragó Tibor hozzátette: ennek következménye, hogy szélsőségesebbek a társadalom jövedelem szempontjából alsó és felső 10 százaléka közötti különbségek, amelyek területi szinten is megmutatkoznak.

Emellett az ország népessége csökken, ez pedig nagyban összefügg egyebek mellett a szociális ellátórendszer működésével - közölte a környezetvédelmi minisztérium munkatársa.

Válaszok is lesznek?

A munkaanyag tételesen foglalkozik egyebek mellett a kritikusnak tekintett szociális ügyekkel, a foglalkoztatottság és a természeti erőforrások használatának kapcsolatával, a gazdasággal, amely ideális esetben környezetbarát és tekintettel van a munkavállalási igényekre, de figyelembe veszi az ország versenyképességét - mondta Faragó Tibor.

A társadalmi párbeszéd, a vita és végső soron a stratégia célja, hogy megoldási lehetőségeket is adjon a felvetődő problémákra - jelentette ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium stratégiai főosztályvezetője.

Az Európai Unió tagállamai közül egyedül Magyarországnak nincs formális fenntartható fejlődési stratégiával, ezért a társadalmi vita eredményeinek figyelembe vételével elkészült dokumentumot legkésőbb június végéig el kell küldeni Brüsszelnek - közölte Faragó Tibor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×